Gegutė (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gegutė

PavadinimasКукушка
Kilmės šalis Rusija
RežisieriusAleksandras Rogožkinas
Prodiuseris (-iai)Sergejus Selianovas
Scenaristas (-ai)Aleksandras Rogožkinas
KompozitoriusDmitrijus Pavlovas
VaidinaVille Haapasalo
Viktoras Byčkovas
Anni-Kristiina Juuso
Metai2002
Žanraskarinė drama, komedija
Trukmė100 min.
Kalbarusų, suomių, samių
PlatintojasLenfilm
IMDb įrašas

Gegutė (rus. Кукушка) – 2002 m. rusų karinė drama, režisuota Aleksandro Rogožkino. Joje pasakojama apie suomį ir rusą karo metu prisiglaudusius samės trobelėje.

Filme vaidina Ville Haapasalo ir Viktoras Byčkovas, žinomi iš garsios rusiškos komedijos „Nacionalinės medžioklės ypatumai“.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

1944 m. rugsėjis. Suomijos – Rusijos karo zonoje suomiai palieka savo pacifistinių pažiūrų eilinį Veiko kaip snaiperį-kamikadzę – grandine prikaustytą prie akmens bei aprengia SS apranga, kad bijotų pasiduoti. Visgi, po keleto nesėkmingų bandymų jam pavyksta išsivaduoti.

Tuo tarpu rusų armijos kapitonas Ivanas, apkaltintas antitarybiniu susirašinėjimu, gabendamas NKVD į teismą. Tačiau jų automobilį subombarduoja bombonešis ir vairuotojas su Ivaną gabenusiu leitenantu žūva. Sužeistą kapitoną randa ir į savo namus atgabena vietinė samė Anė. Kol Anė slaugo sužeistąjį į jos trobelę užsuka Veiko, ieškodamas galimybės galutinai išsipančioti iš grandinių. Visi trys kalba skirtingomis kalbomis ir vienas kito nesupranta, tačiau sugeba išgyventi kartu ir padeda juos priglaudusiai Anei.

Vieną dieną vyrai pamato krentantį sovietų lėktuvą ir nuskuba į jo kritimo vietą. Veiko ten randa išbarstytus lapelius, kurie skelbia, kad karas tarp Rusijos ir Suomijos baigėsi, tačiau Ivanas neteisingai supranta Veiko elgesį su ginklu ir jį pašauna. Vėliau supratęs savo klaidą atgabena suomį pas Anę. Ji samių šamanistiniais ritualais kviečia Veiko sielą iš mirusiųjų karalystės ir sugrąžina jo gyvybę. Pasveikę vyrai patraukia kas sau namo.

Filmas baigiamas Anei pasakojant šią istoriją savo sūnums, kurie užgimė nuo abiejų vyrų.

Aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas pelnė apdovanojimus Maskvos tarptautiniame kino festivalyje, Viaredžo Europa Cinema festivalyje, gavo Nikos premiją, Valstybinę Rusijos Federacijos premiją ir kt.