Gajus (juristas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Gajaus statula Ispanijos Aukščiausiojo teismo rūmuose Madride

Gajus (lot. Gaius arba Caius, 130–180) – garsus senovės romėnų juristas ir teisės mokytojas. Nors apie jo gyvenimą yra žinoma labai mažai, išlikę šaltiniai liudija, kad Gajus buvo žymus teisės žinovas ir vieno iš geriausiai išlikusių romėnų teisinių veikalų – Institucijos – autorius.[1]

Nors žinoma, kad teisiškai Gajus buvo Romos pilietis su pilnu vardu, dėl nežinomų priežasčių jis pasirašydavo savo darbus vieninteliu asmenvardžiu Gajus (kai kuriuose šaltiniuose vadinamas kitu lotynišku vardu Caius).

Manoma, kad Gajus savo teisinį išsilavinimą įgijo Romoje, bet jurisprudencijos veikalus ėmėsi kurti jau būdamas rytinėse Romos provincijose.

Gajaus garsiausias teisinis veikalas buvo Institucijos (lot. Institutes), skirtas teisę studijuojantiems mokiniams 161160 m. pr. m. e. Berite (dabartinis Beirutas). Greičiausiai Gajus savo darbo nepublikavo, tai buvo padaryta daug vėliau.

1816 m. Veronoje buvo rastas penktojo amžiaus manuskriptas, kuriame aptikti Institucijos – vienintelis išsamus teisinis veikalas išlikęs iš Romos imperijos principato laikų. Nors originaliame manuskripte Institucijos buvo paslėptos po vėliau ant viršaus užrašytais tekstais, veikalą pavyko atkurti iki labai aukšto ir tikslaus lygio.

Gajus buvo labai produktyvus senovės romėnų teisės specialistas. Žinoma mažiausiai apie 30 knygų priklausančių jo autorystei. Justiniano laikų Romos civilinio kodekso sudarytojai panaudojo 521 pastraipą iš originalių Gajaus veikalų.

Nors nėra sutariama apie Gajaus teisinius pasiekimus, pastebimas jo išskirtinis dėmesys Romos provincijų teisei. Ketvirtajame amžiuje Gajaus veikalai plito vakarinėse Romos imperijos dalyse. 426 m. dalis jo darbų buvo įtraukta į Romos Citatų teisę, jis tapo lygiaverčiu teisės autoritetu, lyginamas su garsiaisiais jurisprudencijos žinovais: Papinianu, Pauliumi, Ulpianu ir Modestinu.

Lietuvių kalba Institucijos išleistos 2012 m. Stasio Vėlyvio ir Mariaus Jonaičio darbe Gajaus institucijos / Gaii institutiones (Registrų centras, ISBN 9789955301165).

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. The Oxford Classical Dictionary, Oxford: Oxford Press, 620.