Gabriël Metsu

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Gabrielius Metsu)
„Sūnaus palaidūno sugrįžimas“, Gabrieliaus Metsiu ir žmonos portretas (1661, Dresdeno Senųjų meistrų paveikslų galerija)

Gabrielius Metsu (ol. Gabriël Metsu, 1629 m. lapkritis (?) – 1667 m. spalis) – XVII a. Nyderlandų tapytojas. Daugiausiai tapė buities žanrines scenas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gabrielius Metsu gimė 1629 m. spalio pabaigoje ar lapkritį Leidene. Jo tėvas Žakas Metsu buvo tapytojas ir gobelenų kūrėjas, kuris atsikėlė į Leideną iš Flandrijos. Tėvas mirė 1629 m. kovą, anksčiau nei sūnus gimė. Motina Jacquemijntje Garniers auklėjo Gabrielių Metsu kataliku. Tikriausiai jis anksti parodė savo talentą menui, nes jau 1644 m. minimas tapytoju ir po 4 metų buvo tarp Leideno Šv. Luko vardo tapytojų gildijos steigėjų. Gali būti, kad jaunystėje apie 1651 m. Gabrielius Metsu mokėsi Utrechte, kur buvo sukuriama daug meno, skirto katalikų religinėms bendruomenėms. Utrechto dailininkų Nicolaes Knupfer (1609–1655) ir Jan Baptist Weenix (1621–1661) įtaka jaučiama Metsu ankstyvojoje kūryboje. Spėjama, kad Leidene jį apmokė Gerrit Dou, tačiau jokių tikrų žinių apie tai nėra.

Apie 1655 m. Metsu persikėlė iš Leideno į Amsterdamą, kuriame dokumentuotas 1657 m. Jame Metsu pradėjo tapyti daugiau turgaus, prekyviečių scenas. Jo sugebėjimus meistriškai vaizduoti plunksnas gali paaiškinti, kad jis pats augino vištas. Gabrielius Metsu 1658 m. vedė Isabella de Wolff. Pora pavaizduota paveiksle „Sūnaus palaidūno sugrįžimas“. Metsu tikriausiai niekuomet neišvyko iš Amsterdamo, kuriame 1667 m. spalio mėn. dokumentuotas miręs ir palaidotas Naujojoje bažnyčioje (Nieuwe Kerk). Didžiąją Metsu kūrybos dalį sudaro olandų buities scenų paveikslai. Jis yra nutapęs istorinių paveikslų, portretų ir natiurmortų. Metsu paliko apie 140 žinomų paveikslų, tik apie 13 iš jų yra datuoti.[1] Jo buities paveikslams būdingas teatrališkas veikėjų gestūrų vaizdavimas ir scenos vyksmo sustabdymas laike, leidžiant žiūrovui baigtį nuspėti ar įsivaizduoti pačiam. Metsu kūryba buvo aukštai vertinama XVIII ir XIX a. pirmoje pusėje, ypač Anglijoje ir Prancūzijoje. Kitų dailininkų darbai, tarp jų tuo metu menkai žinoto Jan Vermeer, buvo priskiriami Metsu.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Walter A. Liedtke. „Dutch Paintings in the Metropolitan Museum of Art, Volumes 1-2“. New York, - 2007. p. 455

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]