GTK

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


   Šiame straipsnyje bent dalis informacijos yra pasenusi.
Jeigu galite, atnaujinkite informaciją ir ištrinkite šį pranešimą.

GTK (prieš tai vadinosi GIMP Toolkit[1], GTK+[2]) – viena iš populiariausių atvirojo kodo bibliotekų X langų sistemai, skirta programos grafinės sąsajos konstravimui.

Programavimo kalbos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

GTK+ parašyta C programavimo kalba, naudojant iš dalies objektinį modelį. Tačiau egzistuoja papildomos sąsajos (angl. bindings) daugumai populiarių programavimo kalbų (C++, C#, Python, Perl, Java, Ruby ir kt.).

Išvaizda[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Clearlooks – populiari GTK tema

GTK+ išvaizda konfigūruojama, naudojant įvairius grafinius išvaizdos „variklius“ bei temas. Egzistuoja daugybė temų. Galima net suteikti kitų populiarių operacijų sistemų (pvz., Windows 95, Windows XP „Luna“) ar grafinių bibliotekų (pvz., Motif) išvaizdą, ar bent jau ją pamėgdžioti.

Nuo 2.8 versijos elementams atvaizduoti naudojama Cairo vektorinės grafikos biblioteka, taip pasiekiama puiki vaizdo kokybė, numatoma vieninga spausdinimo bei atvaizdavimo ekrane sistema.

Aplinkos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

GTK+ yra pamatinė GNOME biblioteka, ja parašytos visos grafinės GNOME programos. Biblioteka taip pat naudojama įvairių kitų atvirojo kodo darbalaukio aplinkų, pvz., XFCE bei Rox, programoms kurti. Yra ir GTK+ versija, skirta Microsoft Windows operacijų sistemai. GTK+ taip pat naudojama kaip pamatinė kai kurių delninių kompiuterių šeimų, tokių kaip GPE Palmtop ar Nokia Maemo, sąsajos biblioteka.

GTK+ 2[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabar dažniausiai naudojama antroji GTK+ versija, vadinamoji GTK+ 2. Naujoji versija naudoja naują teksto atvaizdavimo sistemą, Pango, yra visiškai pritaikyta Unikodui (naudojama UTF-8 koduotė), turi naują temų sistemą. Kita vertus, trūksta suderinamumo su pirmąja GTK+ versija, ir, perkeliant programas į naujesnę versiją, tenka padirbėti papildomai. Todėl kai kurios programos vis dar naudoja GTK+ 1.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]