Fyre festivalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Fyre festivalis
Vieta (-os)Didžioji Eksuma, Bahamos Bahamos
Įkūrėjas (-ai)Billy McFarland
Data (-os)2017 m. balandžio 28 d.–30 ir gegužės 5–7 d.
Pagrindinis Fyre festivalio organizatorius Billy McFarland

„Fyre“ festivalis – tai apgaule ir prabanga pagarsėjęs muzikos festivalis. Šį festivalį įkūrė Billy McFarland, įmonės „Fyre Media Inc.“ generalinis direktorius kartu su žinomu amerikiečių reperiu Ja Rule, savo įmonės programėlei „Fyre“ reklamuoti. Ši programa buvo skirta rezervuoti muzikinius ir kitokio žanro atlikėjus renginiams. Festivalis turėjo vykti du savaitgalius iš eilės, 2017 m. balandžio 2830 d. ir gegužės 57 d. Bahamų saloje, Didžiojoje Eksumoje. Tačiau dieną prieš renginio pradžią, vos atvykus svečiams kilo skandalas, kuris pastūmėjo festivalio organizatorius atšaukti renginį pirmąją jo dieną.

Šis renginys sulaukė ypač didelio dėmesio dėl socialinių žvaigždžių, modelių ir „influencerių“ reklamų „Instagram“ platformoje. Tokios žvaigždės, kaip Kendall Jenner, Bella Hadid, Alessandra Ambrosio, Hailey Baldwin, Emily Ratajkowski ir daugelis kitų įžymybių talpino nuotraukas girdamos ir viešai reklamuodamos festivalį. Didžioji dalis jų neatskleidė, kad už reklamą buvo sumokėti pinigai.[1] Festivalio aprašyme taip pat buvo minimos 33 grupės ir atlikėjai, turėję koncertuoti. Blink 182, Rae Sremmurd, Lil Yachty, Claptone ir daugelis kitų žymių atlikėjų, kurie buvo įvardinti renginio atlikėjų sąraše, atšaukė savo pasirodymus, gerokai prieš festivalio pradžią, dėl įvairių priežasčių. Tuo tarpu Major Lazer net nebuvo patvirtinęs savo atvykimo festivalio organizatoriams, tačiau vis tiek atsidūrė atlikėjų sąraše.[2] Pačio festivalio metu, organizatoriai ir svečiai susidūrė su įvairiausiomis problemomis susijusiomis su apsauga, medicinine pagalba, higienos standartais ir apgyvendinimu. Festivalio dalyviai vietoje prižadėtų prabangių vilų ir pasaulinio lygio šefų kulinarinių gaminių, gavo paprasčiausias palapines ir sumuštinius su sūriu. Dėl šių ir kitų problemų, jau pirmąją renginio dieną, festivalis buvo „nukeltas“ neribotam laikui.

Renginio organizatorius Billy McFarlan pripažino kaltę 2018 m. kovo mėn. dėl elektroninio sukčiavimo siekiant apgauti investuotojus ir bilietus įsigijusius asmenis ir dėl sukčiavimo siekiant apgauti bilietų tiekėjus. Po mėnesio, 2018 m. spalio mėn., jis buvo nuteistas kalėti šešerius metus ir susimokėti 26 mln. JAV dol. vertės baudą [3]. Tuo tarpu viso renginio organizatorių komandai buvo iškeltos daugiau nei aštuonios įvairių tipų bylos. Vienoje iš jų reikalaujama daugiau kaip 100 mln. JAV dol. atlyginimo už patirtą žalą. Visose bylose organizatorių komanda kaltinama bilietų pirkėjų apgaudinėjimu.

2019 m. šis skandalas vėl sulaukė pasaulinio susidomėjimo, kuomet dvi žymiausios filmų transliavimo internetu kompanijos išleido dokumentinius filmus apie „Fyre“ festivalį: „Hulu“ „Fyre Fraud“[4] ir „Netflix“ „Fyre: The Greatest Party That Never Happened“[5][6]

Planavimas ir organizacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniais festivalio organizatoriais laikomi Billy McFarland ir Ja Rule. Pastarieji susipažino per renginius kuriuos McFarland rengė dirbdamas savo ankstesnėje darbovietėje „Magnises“. Vieno skrydžio į Bahamus metu McFarland ir Ja Rule privačiu lėktuvu nusileido į mažai apgyvendintą salą. Vėliau sala pasirodę esą „Norman’s Cay“, buvusi privati „Medeljino“ kartelio boso Carlos Lehder Rivas[7] sala. Po ilgų diskusijų McFarlandas sudarė nuomos sutartį su tuometiniais salos savininkais, su griežta sąlyga, kad jokioje reklaminėje medžiagoje jis ir jo organizacija negali minėti Pablo Escobar ryšio su sala.

Po sandorio „Norman’s Cay“ saloje buvo nufilmuota reklaminis „Fyre“ festivalio video klipas su žymiais supermodeliais ir festivalio planavimas prasidėjo. Tačiau 2017 m. šis reklaminis vaizdo įrašas buvo publikuotas ir jame esanti sala pristatoma kaip „priklausiusi Pablo Escobarui“. Salos savininkai iškart nutraukė salos nuomos susitarimą su „McFarland“, dėl sąlygų nesilaikymo[8]. Nors iš tikro sala „Norman’s Cay“ niekada taip ir nepriklausė šiam žymiajam Kolumbijos narkotikų baronui. Po šio incidento festivalio organizatoriams iki renginio pradžios buvo likę vos keturi mėnesiai.

Likus tik dviem mėnesiams iki festivalio, Bahamų vyriausybė suteikė McFarland leidimą naudoti vietą „Rokerio tašką“ Didžiojoje Eksumoje, į šiaurę nuo „Sandals“ kurorto. Socialiniuose tinkluose leidžiama informacija ir toliau skleidė melagingą turinį, kad festivalis vyks Pablo Escobaro privačioje saloje, o svetainėje talpinami žemėlapiai buvo suredaguoti taip, jog atrodytų, kad „Rokerio taškas“ yra atskira sala.[9]

Tuo tarpu festivaliui iš tikro skirta vieta buvo atokioje automobilių stovėjimo aikštelėje, šalia prieplaukos, kur vietiniai gyventojai laikė savo valtis. Be to, Didžioji Eksuma nebuvo privati ar izoliuota sala, kaip buvo teigiama reklamose. McFarland niekada taip ir nepaskelbė apie šį pasikeitimą; jis tiesiog pervadino salą į „Fyre Cay“. Turėdami lokaciją festivaliui, organizatoriams dabar trūko tik prabangių vilų ir infrastruktūros.

Investuotoja, mados verslo vadovė Carola Jain[10] pasirūpino, kad „Fyre“ festivalis gautų 4 mln. JAV dol. paskolą. Tačiau organizatoriai iššvaistė didelę dalį šios sumos nuomodami prabangius biurus Manhatano Tribekos kvartale. Neturėdamas patirties rengiant tokio masto renginius, McFarland ėmė kreiptis į kompanijas, kurios tai darė, ir liko nustebęs, kai jį informavo, kad renginys kainuos mažiausiai 50 mln. JAV dol. Be to, labiau patyrę konsultantai sakė, kad tokio masto renginiui prireiktų papildomų metų suplanuoti. Tačiau McFarland ir jo komanda tikėjo, kad festivalis kainuos daug mažiau, ir tęsė savo planus. Organizatoriai stengėsi vengti tarpininkų ir planuoti viską savo jėgomis, kur tik įmanoma; Sakoma, kad McFarland išmoko išsinuomoti sceną ieškodamas to per „Google Search“.[9]

Artėjant paskutinėms dienoms iki festivalio pradžios, visi reklamuoti atlikėjai pasitraukė iš sąrašo. „Fyre“ festivaliui dar labiau pakenkė faktas, kad organizatoriai savo pirmąjį renginį planavo balandžio 28–30 dienomis, tą patį savaitgalį kaip „Exuma Regatta“ – Bahamų buriavimo lenktynės, kurioms buvo išnuomoti visi salos viešbučiai.

Nesurinkęs pakankamo kapitalo, McFarland ėmėsi drastiškų veiksmų. Vietoje reklamuotų prabangių vilų buvo užsakytos paprasčiausios palapinės. Likus keletui savaičių iki renginio pradžios, pagrindiniai maisto tiekėjai atsisakė dalyvauti ir kiti tiekėjai buvo užsakyti suteikiant jiems 1 mln. JAV dol. biudžetą. Festivalio planavimo pradžioje maistui buvo planuota skirti 6 mln. JAV dol., už kuriuos renginio dalyviams buvo žadėta „unikali salos virtuvė su vietinėmis jūros gėrybėmis ir kiaulienos kepsniais“ McFarland taip pat aktyviai ieškojo būdų pritraukti kapitalui, prisiimdamas dideles sumas greitųjų paskolų.[9][11] Be to, organizatorių komanda paskelbė, jog festivalyje nebus galima atsiskaityti grynaisiais ar kortelėmis. Taigi dalyviams buvo rekomenduojama iš anksto įsidėti pinigų į festivalio apyrankes, su kuriomis jie galės atsiskaitinėti vietoje.[12]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Plaugic, Lizzie (April 28, 2017). „Ja Rule's music festival disaster is a good reminder not to trust Instagram sponcon“. The Verge. Nuoroda tikrinta May 1, 2017.
  2. Case, Jen (2017 m. balandžio 6 d.). „Fyre Festival in Bahamas Releases Final Lineup“. EDMLife.com. Nuoroda tikrinta 2019 m. vasario 7 d..
  3. „Bill McFarland sentenced 6 years in prison“. Forbes.
  4. „Hulu Debuts Fyre Festival Doc Days Before Rival Netflix Project“. The Hollywood Reporter (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. sausio 14 d..
  5. „Netflix’s ‘Fyre’ shows how fraud built and doomed Fyre Festival“. Engadget (anglų). Nuoroda tikrinta 2019 m. sausio 10 d..
  6. Cohn, Warren H. (25 February 2019). „How Social Media Led To The Rise And Fall Of The Fyre Festival“. Forbes (anglų).
  7. „Norman's Cay: Playground for Drug Smugglers“. PBS/WGBH Educational Foundation/Frontline. Nuoroda tikrinta February 4, 2019. „For four years it was a drug smuggling hub and tropical hideaway for Medellin cartel kingpin Carlos Lehder and associates.“
  8. Aswad, Jem; Trakin, Roy (2019 m. sausio 18 d.). „Fyre Festival Documentaries: The 10 Most Outrageous Moments“. Variety. Nuoroda tikrinta 2019-02-01.
  9. 9,0 9,1 9,2 Burrough, Bryan (2017 m. birželio mėn.). „Fyre Festival: Anatomy of a Millennial Marketing Fiasco Waiting To Happen“. Vanity Fair. Nuoroda tikrinta August 9, 2017.
  10. „How Carola Jain, a Well-Connected New York Investor, Got Duped Into Funding the Fyre Festival“. Town&country (magazine). 2019 m. birželio mėn.
  11. Coscarelli, Joe; Ryzik, Melena; Sisario, Ben (May 21, 2017). „Criminal investigation of Fyre“. New York Times.
  12. „Fyre Festival and the Power of Digital Marketing“. 2019 m. sausio 25 d.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]