Frankie Lymon

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Frankie Lymon

Frankie Lymon (centre) ir grupė "The Teenagers"
Biografija
Pilnas vardasFrankie Joseph Lymon
Gimė1942 m. rugsėjo 30 d. Harlemas, JAV
Mirė1968 m. vasario 27 d. (25 metai), Harlemas, JAV
ŽanraiRokenrolas, ritmenbliuzas
Veikladainininkas, kompozitorius
Instrumentaivokalas
Aktyvumo metai1955-1968
Įrašų kompanijaGee, Roulette

Franklin Joseph „Frankie“ Lymon (1942 m. rugsėjo 30 d. – 1968 m. vasario 27 d.) – afroamerikiečių rokenrolo/ ritmenbliuzo dainininkas, labiausiai žinomas kaip rokenrolo grupės „The Teenagers“ vokalistas.

Grupę sudarė Frankie Lymon, Jimmy Merchant and Sherman Garnes, Herman Santiago ir Joe Negroni.

Grupės pirmoji ir pati garsiausioji daina buvo „Why Do Fools Fall in Love” (liet. „Kodėl kvailiai įsimyli”), pasirodžiusi 1956 m. Frankie Lymon pradėjus solinę karjerą 1957 m., jo ir grupės populiarumas ėmė mažėti. Frankie Lymon pradėjo vartoti narkotikus, tapo priklausomas nuo heroino ir mirė nuo perdozavimo būdamas 25 metų amžiaus.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ankstyvieji metai: prisijungimas prie grupės „The Teenagers”[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Frankie Lymon gimė Harleme, sunkvežimio vairuotojo ir namų šeimininkės šeimoje. Frankie tėvas Howard Lymon dainavo gospelo grupėje „Harlemaires”. Frankie Lymon su broliais Lewis ir Howie dainavo chore „Harlemaire Juniors”. Lymon šeimai teko daug vargti, norint sudurti galą su galu, todėl, dar būdamas dešimties, Frankie įsidarbino parduotuvėje.

Net vaikystėje F. Lymon garsėjo santykiais su dvigubai už jį vyrenėmis moterimis.[1]

Kai Frankie buvo 12 metų, mokyklos talentų šou jis išgirdo vietinę doo-wop grupę „Coupe De Villes”. Berniukas susidraugavo su šios grupės vokalistu Herman Santiago ir tapo grupės nariu. Grupė pakeitė pavadinimą į „The Ermines ir The Premiers”.

Vėliau „The Premiers” persivadino į „The teenagers”. Grupė išgarsėjo, kai sužavėjo grupės „The Valentines” vokalistą Richard Barrett. Jis suorganizavo „The Teenagers“ perklausą su įrašų prodiuseriu George Goldner. Nors perklausos metu pagrindinis vokalistas buvo H. Santiago, tačiau prodiuseris pastebėjo Frankie talentą ir pasiūlė jam tapti pagrindiniu vokalistu. Taip Frankie Lymon išgarsino „The Teenagers” su daina „Why Do Fools Fall in Love”.

„Why Do Fools Fall in Love”: išgarsėjimas ir sėkmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Grupės albumas „Why Do Fools Fall In Love“

G. Goldner įregistravo kvintetą į Gee Records kompaniją ir daina „Why Do Fools Fall in Love” tapo singlu jau 1956 m. sausį. Singlas karaliavo Billboard R&B muzikos topų lentelėje 5 savaites. Antroji garsiausia grupės daina buvo „I Want You to Be My Girl” (liet. „Aš noriu, kad tu būtum mano mergina”). Daina „Goody Goody” (liet. „Geručiukas”) taip pat sulaukė didelio populiarumo. Blėstant „I Want You to Be My Girl” populiarumui, grupė „The Teenagers” persivadino „Frankie Lymon and The Teenagers”.

Solo karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1957 m. vieno koncertinio turo po Europą metu grupė „Frankie Lymon & the Teenagers” iširo. Koncertuojant Londone, G. Goldner ėmė raginti Frankie Lymon dainuoti solo, todėl dažnai suteikdavo jam galimybę per koncertus pasirodyti vienam. F. Lymon galutinai paliko grupę 1957 m. rugsėjį.

Kaip solo atlikėjas, Lymonas nebuvo toks populiarus, koks jis buvo koncertuodamas su grupe. Populiariausia jo solo atliekama daina buvo „Little Bitty Pretty One“ (liet. „Mažutė gražutė”).

Nuo 15 metų F. Lymon tapo priklausomas nuo heroino, todėl jo karjera pradėjo ristis žemyn. Viename interviu 1967 m. vaikinas pasakojo, kad narkotikų jam pirmą kartą pasiūlė moteris, kuri už jį buvo dvigubai vyresnė. 1961 m. Roulette Records (įrašų kompanija, vadovaujama Morris Levy) nutraukė sutartį su F. Lymon. Tada dainininkas ėmė gydytis nuo narkotikų priklausomybės.

Vėlesni metai ir mirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Lymon pradėjo bendrauti su Elizabeth Waters. 1964 m. sausį jiedu susituokė. Tačiau ši santuoka buvo nelegali, nes E. Waters vis dar buvo susituokusi su kitu vyru. F. Lymon nutraukė santuoką ir išvyko į Los Andželą, kur užmezgė romantiškus santykius su Zola Taylor. Pasak Z. Taylor, jiedu susituokė 1965 m.[2] Tačiau santuoka greit nutrūko dėl F. Lymon priklausomybės narkotikams. Tačiau Z. Taylor neturėjo jokių dokumentų, įrodančių jų santuoką. Tais pačiais metais F. Lymon buvo paimtas į JAV armiją ir išsiųstas į Džordžiją. Ten dainininkas įsimylėjo mokytoją Elmira Eagle. Jie susituokė 1967 m. birželį. Po karinės tarnybos jis atsikraustė gyventi pas savo žmoną.

1968 m. F. Lymon grįžo į Niujorką ir vėl pradėjo įrašinėti dainas. Roulette Records norėjo išleisti F. Lymon įrašus. Dainininkas, būdamas savo senelės namuose, kur užaugo, šventė savo sėkmę vartodamas heroiną (nors jau buvo nevartojęs 3 metus nuo tada, kai pateko į kariuomenę). 1968 m. vasario 27 d. dainininkas buvo rastas negyvas. Jis mirė perdozavęs narkotikų. Tuo metu jam buvo 25 m.[3][4].

Teisinės problemos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Lymon problemos nesibaigė jam mirus. R’n’B dainininkė Diana Ross grąžino dainą „Why Do Fools Fall in Love” į Top 10 1981 m. Tada prasidėjo ginčai dėl F. Lymon turto paveldėjimo. Zola Taylor, Elizabeth Waters ir Elmira Eagle tikino esančios teisėtos našlės (F. Lymon nebuvo išsiskyręs su Z. Taylor ir E. Waters, kai susituokė su E. Eagle). 1986 m. prasidėjo teismai dėl F. Lymon turto. Nustatyti, kas yra tikroji turto paveldėtoja, buvo sunku dėl kelių priežasčių. E. Waters jau buvo ištekėjusi, kai susituokė su F. Lymon; vėliau ji išsiskyrė su pirmuoju vyru, bet tai buvo jau po jos santuokos su F. Lymon.[5] Z. Taylor tvirtino, kad susituokė su dainininku 1965 m., bet neturėjo jokių tai įrodančių dokumentų.[6] F. Lymon santuoką su E. Eagle buvo galima įrodyti dokumentais, tačiau, kai dainininkas tuokėsi su E. Eagle, jis nebuvo išssiskyręs su kitomis savo žmonomis. Pirmasis teismo sprendimas buvo palankus E. Waters, tačiau E. Eagle šį sprendimą apskundė. 1990 m. teismas turtą priteisė paskutiniajai F. Lymon žmonai.[7]

Įtaka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors gyvavo trumpai, „Frankie Lymon & the Teenagers” padarė didelę įtaką roko ir R’n’B atlikėjams. Ši grupė labiausiai įkvėpė „The Jackson 5” ir jų vokalistą Michael Jackson. Su Frankie Lymon muzika ir jo gyvenimo istorija geriausiai supažindina biografinis 1998 m. Gregory Nava sukurtas filmas „Why Do Fools Fall in Love”. Šis filmas komiškai pasakoja dainininko gyvenimo istoriją jo trijų žmonų akimis.

„Frankie Lymon & the Teenagers” diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

F. Lymon ir grupė

1956-01: „Why Do Fools Fall In Love”/ „ Please Be Mine”

1956-04: „I Want You To Be My Girl” / „I’m Not A Know It All”

1956-07: „I Promise To Remember”/ „Who Can Explain”

1956-10: „The ABC’s Of Love” / „Share”

1957-02: „I’m Not A Juvenile Delinquent”/ „Baby, Baby”

1957-04: „Paper Castles” / „Teenage Love”

1957-05: „Love Is A Clown” / „Am I Fooling Myself Again”

1957-06: „Out In The Cold Again” / „Miracle In The Rain”

1957-07: „Goody Goody”/ „Creation Of Love”

1957-12: „Everything To Me” / „Flip Flop”

Albumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1956: The Teenagers Featuring Frankie Lymon

Frankie Lymon solo diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Singlai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1957: „My Girl” / „So Goes My Love”

1957: „Little Girl” / „It’s Christmas Once Again”

1958: „Thumb Thumb” / „Footsteps”

1958: „Portable On My Shoulder” / „Mama Don’t Allow It”

1958: „Only Way To Love” / „Melinda”

1959: „Up Jumped A Rabbit” / „No Matter What You’ve Done”

1959: „What A Little Moonlight Can Do” / „Before I Fall Asleep”

1959: „Goody Good Girl” / „I’m Not Too Young To Dream”

1960: „Little Bitty Pretty One” / „Creation Of Love”

1960: „Buzz Buzz Buzz” / „Waitin' In School”

1961: „Jailhouse Rock” / „Silhouettes”

1961: „Change Partners” / „So Young (And So In Love)”

1961: „Young” / „I Put The Bomp”

1964: „To Each His Own” / „Teacher, Teacher”

1964: „Somewhere” / „Sweet And Lovely”

1968: „I’m Sorry” / „Seabreeze”

Albumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1956: Frankie Lymon And The Teenagers

1957: Frankie Lymon at the London Palladium

1958: Rock & Roll with Frankie Lymon

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Fotenot, Robert. "Profile: Frankie Lymon & the Teenagers. "
  2. Bennett, Joy. „The Real Story of Why Do Fools Fall in Love
  3. „Frankie Lymon Dies in Apartment“. The New York Times. February 28, 1968. „Frankie Lymon, the rock 'n' roll singer who popularized "Why Do Fools Fall in Love?" was found dead yesterday in the apartment of his grandmother, apparently, of an overdose of narcotics, according to the police.“
  4. Frankie Lymon, Find A Grave Memorial
  5. Goldberg, Marc. „Marc Goldberg’s R&B Notebook: The Teenagers“.
  6. Bennett, Joy. „The Real Story of Why Do Fools Fall in Love
  7. Bennett, Joy. „The Real Story of Why Do Fools Fall in Love“ The 1998 Frankie Lymon biographical film colludes with a post-script comical note, stating that Elmira Eagle (now legally Elmira Eagle-Lymon) received only $15,000 from winning Lymon’s estate, after legal and other expenses were paid off. An excerpt from this article states otherwise: "A major discrepancy in the movie left the impression that [Elmira Eagle-Lymon] only received a $15,000 settlement. After Diana Ross re-recorded Frankie’s song, "Why Do Fools Fall in Love, „ his estate was worth more than $1 million. Attorney [William] McCracken confirms that 'the settlement was well over seven figures.'“