Francas Karlas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Francas Karlas
Francas Karlas
Habsburgai
Gimė 1802 m. gruodžio 17 d.
Viena, Austrija-Vengrija
Mirė 1878 m. kovo 8 d. (75 metai)
Viena, Austrija-Vengrija
Tėvas Pranciškus II
Motina Marija Teresė
Vaikai Pranciškus Juozapas I
Austrijos erchercogas
Valdė -
Vikiteka Francas Karlas

Francas Karlas Jozefas (vok. Franz Karl Joseph; 1802 m. gruodžio 17 d., Viena – 1878 m. kovo 8 d., Viena) – Austrijos erchercogas iš Habsburgų dinastijos, dviejų imperatorių tėvas (Austrijos ir Meksikos) ir erchercogo Pranciškaus Ferdinando, kurio nužudymas davė pradžią Pirmajam pasauliniam karui, senelis.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė Vienoje, imperatoriaus Pranciškaus II ir jo žmonos Marijos Teresės, abiejų Sicilijų karalystės princesės, antrasis sūnus.

1824 m. lapkričio 4 d. Vienoje vedė Sofiją Bavarę, Bavarijos karaliaus Maksimiliano I dukterį nuo antros santuokos su antra žmona Karolina Badene. Francas Karlas buvo neambicingas ir apskritai neaktyvus žmogus, nepaisant to, jis buvo Tarybos narys, kuris valdė valstybę dėl savo vyresniojo brolio imperatoriaus Ferdinando I nesugebėjimo valdyti nuo 1835 iki 1848 metų. Žmonai primygtinai reikalaujant, jis atsisakė savo pretenzijų į sostą po Ferdinando atsižadėjimo 1848 m. gruodį, leidęs savo vyresniajam sūnui Francui Josifui tapti Austrijos imperatoriumi. Erchercogas Francas Karlas mirė Vienoje 1878 m., praėjus šešeriems metams po žmonos mirties.

Vaikai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Santuokoje su Sofija Bavare Francui Karlui gimė penki vaikai:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]