Flathedai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Flathedai
Flathedų šeima prie tipio
Flathedų šeima prie tipio
Gyventojų skaičius ?
Populiacija šalyse Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava Jungtinės Amerikos Valstijos
(Montanos vėliava Montana)
Kalba (-os) anglų, Montanos sališų
Religijos tradicinė religija, krikščionybė
Giminingos etninės grupės kiti sališai (ypač kalispelai, spokanai, kordelenai, liloetai), kultūriškai – kutenajai

Flathedai (angl. Flathead – 'plokščiagalviai'), t. p. Biteruto sališai (Bitterroot Salish) arba tiesiog sališai (sav. séliš) – indėnų sališų (vidinių) tauta, gyvenanti JAV, Montanos valstijoje. Jų tradicinės žemės driekėsi Biteruto upės (Kolumbijos baseinas) slėnyje. Populiacija nežinoma (kartu su kalispelais ir spokanais – apie 8000). Gimtoji Montanos sališų kalba nykstanti (70 kalbėtojų 2013 m.), vartoja anglų kalbą.

Pavadinimo „flathedai“ kilmė neaiški – priešingai, nei daugelis kitų sališų, ši tauta savo kaukolių nedeformavo (kita vertus, palyginus su deformuojančiais, jų galvos buvo plokštesnės). Pagal jų savivardžio seliš suteiktas visų, sališų kalbomis kalbančių tautų pavadinimas.

XVIII a. flathedai perėmė žirgus, perėjo prie bizonų medžioklės Didžiosiose lygumose. Kariavo su juodakojais. Nuo XIX a. pr. užmezgė ryšius su europiečiais, dalyvavo prekyboje kailiais. Nuo 1841 m. į jų žemes atsikėlė krikščionių misionieriai. Per XIX a. indėnų karus flathedai kariavo JAV pusėje. 1855 m. kartu su kalispelais ir kutenajais pateko į bendrą rezervaciją. Į ją tauta persikėlė tik 1891 m., nes dauguma flathedų persikėlimui priešinosi. 19041908 m. rezervacija suskirstyta į ruožus, o 1910 m. joje ėmė kurtis baltieji.

Dabar verčiasi miško ruošos darbais, turizmu, valdo vandens jėgainę. Turi savivaldą, komitetą, stengiasi puoselėti papročius, gaivinti kalbą. Dabartiniai flathedai kartu su kutenajais, kalispelais ir dalimi spokanų sudaro sališų ir kutenajų genčių konfederaciją ir gyvena Flathedo indėnų rezervate vakarų Montanoje.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Салиши,Энциклопедия «Народы и религии мира». Москва: Большая Российская Энциклопедия, 1999.