Flanginiai debiutai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Flanginiai debiutai – šachmatų debiutų grupė, kurioje esančiuose debiutuose centriniai laukeliai kontroliuojami iš flangų, nesiveržiant centrą d ir e pėstininkais. Baltieji žaidžia hipermoderniu stiliumi.

Šie debiutai žaidžiami dažnai, pvz., 1.Žf3 (Cukertorto debiutas) ir 1.c4 (Angliškasis debiutas) populiarumu nusileidžia tik ėjimams 1.e4 ir 1.d4.

Jei baltieji pradeda ėjimu 1. Žf3, žaidimas dažniausiai pereina į uždarus arba pusiau uždarus debiutus (transpozicija), bet yra ir originalių tęsinių, pvz., Rečio debiutas (1. Žf3 d5 2. c4) ar senoji indiškoji pradžia.

Senoji indiškoji pradžia – išsivystymo sistema, taikoma daugeliui juodųjų atsakymų. Jos ėjimai – 1.Žf3, 2.g3, 3.Rg2, 4.0-0, 5.d3, 6.Žbd2 ir 7.e4. Pozicija dažnai pasiekiama darant tuos pačius ėjimus kita seka.

Angliškasis debiutas taip pat dažnai pereina į kurį nors iš 1. d4 debiutų bet turi ir originalius tęsinius, pvz., simetrinį variantą (1. c4 c5) ir siciliškąją gynybą atvirkščiai (1. c4 e5).

Larseno debiutas (1. b3) ir Sokolskio debiutas (1. b4) retai matomi aukšto lygio žaidime, nors organizuoja spaudimą centre ruošdami rikio fianchetto. Vis dėlto Larseno debiutas laikomas gerseniu, nes nesilpnina valdovės flango ir nepastato pėstininko į pavojingą padėtį, priešingai nei Sokolskio debiutas.

Dunsto debiutas (1. Žc3) irgi aukšto lygio žaidime matomas retai, nes blokuoja c pėstininką, silpnai kontruoliuoja centrą (pvz., juodieji gali atsakyti 1…d5, ruošdami žirgui spaudimą, o po 1. Žf3 analogiškas 1…e5 tiesiog atiduoda pėstininką).

Palas Benko naudojo dabar Benko debiutu vadinamą 1.g3 partijose, kuriose nugalėjo Bobį Fišerį ir Michailą Talį 1962-ųjų Kandidatų dėl kovos su pasaulio čempionu dėl titulo turnyre Kiurasao.

Berdo debiute (1.f4) baltieji siekia sustiprinti e5 laukelį, bt susilpnina karaliaus flangą ir atveria f liniją, kurioje karalius gali sulaukti rimtų smūgių. Juodieji dažniausiai atsako 1…d5 (Olandiškoji gynyba atvirkščiai) arba bando pažeisti baltuosius žaisdami 1…e5!? (Fromo gambitas).

Kiti debiutai (pvz., Anderseno debiutas 1. a3 ar Saragosos debiutas 1. c3) nebelaikomi flanginiais, nes neorganizuoja spaudimo centre, silpnina baltųjų padėtį ar smarkiai varžo figūrų vystymąsi. Jie laikomi neįprastais.

Flanginių debiutų sąrašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Kosten, Tony; Palliser, Richard & Vigus, James (2008), Dangerous Weapons: Flank Openings, Everyman Chess, ISBN 978-1-85744-583-1