Flames of War

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2-ojo leidimo taisyklių knygos viršelis

Flames of War, trumpinamas FoW (liet. „Karo liepsnos“) – Antrojo pasaulinio karo tematikos karinis miniatiūrų žaidimas, gaminamas Naujosios Zelandijos įmonės „Battlefront Miniatures Ltd.“ Pirmą sykį išleistas 2002 m.

Flames of War naudoja 1:100 (15mm) mastelio miniatiūras, išskyrus aviacijai naudojamą 1:144 mastelį. Žaidėjai kaunasi maždaug kuopos dydžio armijomis, imituojančiomis Antrojo pasaulinio karo laikų karinius vienetus, pvz., Sherman tankus, tų laikų pėstininkus, artileriją ir kt. Paprastai žaidimas nebūna simetrinis, t. y. vienas žaidėjas puola, kitas ginasi, ir pasiekti pergalei kiekvienas turi skirtingus būdus. Žaidžiama ant standartinio strateginiuose karo žaidimuose 6x4 pėdų (maždaug 183x122 cm) stalo „mūšio lauko“, padengto miniatiūriniu kraštovaizdžiu (pvz., žolės, medžių imitacija) ir pastatais.

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Flames of War galima žaisti vieną iš trijų skirtingų Antrojo pasaulinio karo periodų – ankstyvąjį karą, vidurį, ir vėlyvąjį karą. Kuris bus žaidžiamas žaidėjai sutaria patys arba turnyrų atveju, paskelbia organizatoriai. Nuo periodo priklauso visa kita – leidžiama armijos sudėtis, statistikos ir net kokias šalis gali atstovauti. Pvz., dėl žaidimo balanso priežasčių, vėlyvajame kare Japonijos imperijos nėra.

Prieš žaidimą žaidėjai iš anksto pagal nustatytas taisykles susirenka armijas. Kiekvienas kovinis vienetas taisyklėse yra įvertintas tam tikra kaina taškais, ir abu žaidėjai pasiruošia armijas susirinkdami tiek ir tokių kovinių vienetų, kad bendra taškų suma neviršytų iš anksto sutartos, ar nustatytos turnyro organizatorių. Be kainos taškais, yra ir kitų apribojimų, kažkiek paremtų realia istorine armijų struktūra. Svarbiausias iš jų yra reikalavimas rinktis konkretaus tipo armiją, t. y. pėstininkų, motorizuotųjų pėstininkų arba tankų. Nuo šio pasirinkimo vėliau priklauso, kokių ir kiek kovinių vienetų galima imti, pvz., pėstininkų armijoje didžiąją kovinių vienetų dalį turi sudaryti pėstininkai, tačiau kaip pagalbinius vienetus galima pasiimti ir kelis tankus, ar artilerijos.

Prieš prasidedant žaidimui, žaidėjai atsitiktinai kauliukų metimais arba bendru susitarimu išsirenka mūšio tipą iš leistinų taisyklėse. Nuo mūšio tipo („misijos“) priklauso žaidėjų tikslai žaidime. Paprastai jie būna skirtingi, pvz., vieno žaidėjo („puolančiojo“) tikslas yra prasiveržti su savo koviniais vienetais link oponento stalo krašto per nustatyta ėjimų skaičių, o kito („besiginančiojo“) – sutrukdyti tai padaryti. Kuris žaidėjas turės kurią rolę sprendžiama pagal jo armijos tipą, pvz., pėstininkų armijos dažniausiai ginasi nebent kaunasi prieš kitas pėstininkų armijas, o tankų armijos atitinkamai dažniausiai turi puolėjo rolę.

Žaidimas vyksta ėjimais. Kiekvienas žaidėjas pakaitomis atlieka savo ėjimą, skirstomą į tris fazes.

  • Judėjimo (angl. movement) fazės metu armija gali judėti nustatytą atstumą coliais. Atstumas priklauso nuo konkretaus karinio vieneto, pvz., tankai paprastai gali judėti didesnį atstumą, nei pėstininkai. Judėjimą taip pat gali kažkiek apriboti reljefas, pvz., „pelkės“.
  • Šaudymo (angl. shooting) fazėje armija apšaudo priešininką. Šaudymo rezultatai priklauso nuo kauliukų metimų ir oponento kovinių vienetų statistikų, rodančių, kiek labai sunku pataikyti į juos (priešingai nei daugumoje kitų žaidimų, kur naudojama statistika, nusakanti paties kovinio vieneto taiklumą). Rezultatai gali būti įvairūs: priešininko koviniai vienetai gali būti sunaikinti, tačiau gali būti ir tik imobilizuoti, likusiam žaidimui ar tik keliems ėjimams, ir panašiai.
  • Šturmo (angl. assault) fazėje pėstininkai gali šturmuoti oponento pozicijas, pereidami į artimą kovą. Rezultatai taip pat priklauso nuo kovinių vienetų statistikų ir kauliukų metimų.

Žaidime naudojami standartiniai 6 pusių kauliukai. Taip pat naudojami įvairūs žymekliai, kuriuos žaidėjai pasigamina patys ar nusiperka, rodantys, pvz., kad konkretus tankas yra imobilizuotas. Matuoti šaudymo, judėjimo ir kt. atstumams paprastai naudojama ruletinė liniuotė.

Neskaitant standartinių „misijų“, Flames of War žaidėjų dažnai naudojamas realių istorinių Antrojo pasaulinio karo mūšių inscenizacijai pagal žaidimo taisykles.

Miniatiūros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kovinius vienetus reprezentuojančių miniatiūrų kolekcionavimas, surinkimas, dažymas yra svarbi hobio dalis. Miniatiūros parduodamos nedažytos ir paprastai nesurinktos, tačiau dėl savo dydžio jos turi žymiai mažiau dalių ir surinkti paprasčiau, nei didesnio mastelio miniatiūras kituose panašiuose žaidimuose. Miniatiūros gaminamos iš metalo, resino ar plastiko. Neskaitant oficialių miniatiūrų, tiek draugiškuose, tiek oficialiuose turnyruose galima naudoti bet kokias kitas Antrojo pasaulinio karo miniatiūras, jei tik atitinka jų dydis.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]