Final Fantasy IV

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Final Fantasy IV
Kūrėjas „Square“, „Matrix Software“
Leidėjas „Square“, „Square Enix
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 1991 m., SNES platforma
Žanras (-ai) Fantastinis, RPG
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai
Platforma SNES, PlayStation, Game Boy Advance, Nintendo DS, Android, iOS, Steam
Versija
Variklis
Platinimas {{{media}}}
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Final Fantasy III
Kitos dalys Final Fantasy serija
ff4completecollection.com

Final Fantasy IV – 1991 m. kompiuterinis fantastinis vaidmenų žaidimas, 4-toji „Final Fantasy“ serijos pagrindinės žaidimų linijos dalis, kurią sukūrė Japonijos „Square“ žaidimų kompanija. Išleidimo metu skirtas „SNES“ videožaidimų kompiuteriui. 2007 m. išleistas 3D grafikos žaidimo perdirbinys. Vakarų kritikų apžvalgų vertinimo vidurkis pagal Metacritic.comNintendo DS“ 3D versijai − 85 balai iš 100.[1]

Leidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1991 m. „Nintendo SNES“ platforma;
  • 1993 m. „TurboGrafx-16“ platforma;
  • 1997 m. „Sony PlayStation“ platforma;
  • 2002 m. „WonderSwan“ delninė žaidimų konsolė;
  • 2005 m. „Game Boy Advance“ delninė žaidimų konsolė;
  • 2007 m. 3D perdirbinys, „Nintendo DS“ delninė žaidimų konsolė;
  • 2007 m. 3D perdirbinys, „Nintendo Wii“ platforma;
  • 2011 m. 3D perdirbinys, „Sony PSP“ delninė žaidimų konsolė;
  • 2013 m. 3D perdirbinys, „Apple iOS“ mobilioji platforma;
  • 2014 m. 3D perdirbinys, „Android“ mobilioji platforma;
  • 2014 m. 3D perdirbinys, „Steam“ tinklas;

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Final Fantasy IV“ yra vieno žaidėjo RPG žaidimas, kurį 1991 m. išleido Japonijos „Square“ žaidimų kompanija (vėliau „Square Enix“). Tai pirmas „Final Fantasy“ serijos žaidimas, kuriame pristatyta ATB (Active Time Battle) kovos sistema. Vakarų rinkose žaidimas iš pradžių buvo platintas „Final Fantasy II“ pavadinimu, nes buvo antruoju į anglų kalbą išverstu žaidimu po pirmojo „Final Fantasy“. Žaidimas vėliau buvo išleistas kitoms žaidimų platformoms.

Originalusis žaidimas yra 2D grafikos, tik su muzikos garso takeliu. 2007 m. „Matrix Software“ sukūrė 3D grafikos žaidimo versiją „Nintendo DS“ konsolei, kuri turi aukštos raiškos grafikos vaizdo intarpus su veikėjų balsų įgarsinimu. Didžioji dauguma žaidimo dialogų tarp veikėjų vaizduojama ekrano languose kaip originaliame žaidime. Originalioji „Final Fantasy IV“ „SNES“ versija buvo parduota 1,77 mln. kopijų tiražu[2], 3D grafikos „Nintendo DS“ versija − 1,20 mln. kopijų.[3] 2008 m. buvo išleistas žaidimo tęsinys, pasakojantis apie vėlesnius įvykius „Final Fantasy IV: The After Years“.

Žaidime vystoma fikcinio pasaulio išgelbėjimo misijos istorija, kurią vykdo herojų grupelė, iš kurių tik vienas pagrindinis herojus, vardu Cecil, išlieka viso žaidimo metu. Veiksmas vyksta pasaulio žemėlapyje, pilyse ar nusileidus į požemių lygius, kovojant su atsitiktinai generuojamais įvairiausiais fantastiniais monstrais. Žaidimo herojų tikslas yra sutrukdyti žaidimo antagonistui, vardu Golbez, užvaldyti aštuonis pasaulio tvarką palaikančius kristalus. Herojai lankosi miestuose, kur sutinkami kiti veikėjai, su kuriais herojai kalbasi, sužino misijas, siužeto įvykius. Miestuose esančiose parduotuvėse herojai gali įsigyti gydomųjų, buriamųjų porcijų, ginklų, šarvų arba parduoti kovoje su monstrais iškovotus objektus. Žaidimo eigoje, išskyrus kovos langą, herojų grupelė vaizduojama supaprastintu vieno herojaus modeliu.

Žaidimas naujoviškas yra ATB realaus laiko kovos sistema. Ankstesniuose žaidimuose herojų kova su monstrais būdavo vykdoma ėjimų principu. „Final Fantasy IV“ žaidime įvestas aktyvaus laiko limitas, kuriam užsipildžius veikėjas atakuoja arba, nepriėmus žaidėjo sprendimo, lieka pasyvioje būklėje. Yra įvesta ATB sistemos greičio reguliavimo funkcija, kuria galima reguliuoti laiko limito pildymo greitį. Kuo greičiau užsipildo ATB limitas − tuo greičiau monstrai gali atlikti sekantį atakos veiksmą ir tuo mažiau laiko lieka žaidėjui priimti sprendimą dėl valdomų herojų veiksmų, t y. žaidimas tampa sunkesnis. Alternatyviai, galima persijungti į tradicinės ėjimų sekos principo kovos sistemą, kai monstrai ir herojai atakuoja vienas kitą paeiliui. Herojų kovos funkcijos (burtai, porcijų panaudojimas, ataka ginklais ir pan.) valdomos meniu languose.

Kitos žaidimo ypatybės:

  • „Final Fantasy IV“ neturi laisvai pasirenkamos rolių sistemos. Kiekvienas herojus turi iš anksto jam priskirtą rolę, kurios žaidėjas negali keisti.
  • Žaidėjas negali kontroliuoti herojaus rolės savybių. Rolės savybės ir herojaus galimybės (pavyzdžiui, atakos žala, nauji burtų sugebėjimai ir pan.) tobulėja automatiškai nuo kovoje su monstrais įgyjamų patirties taškų.
  • Žaidėjas negali pasirinkti herojų būrio. Žaidimo istorijoje yra 12 žaidėjo valdomų veikėjų, tačiau jų valdymas priklauso nuo žaidimo istorijos: veikėjai, priklausomai nuo siužeto, gali prisijungti prie grupelės ar iš jos pasitraukti, žūti. Žaidimo eigoje tik vienas pagrindinis herojus Cecil yra pastovus. Maksimaliai herojų grupelėje yra penki.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Baron karalystės Red Wings karinio padalinio kapitonas Cecil su Baron karalystės karaliaus pavedimu užpuola burtininkų valstybę Mysidia ir pagrobia jų valdomą kristalą. Kapitonas Cecil perduoda kristalą karaliui, tačiau jam kyla klausimas dėl karaliaus tikslų užgrobti šį kristalą, nes jam teko nužudyti nesipriešinusius Mysidia valstybės gyventojus. Cecil suabejojus karaliaus sprendimo teisingumu, jis yra pašalinamas iš Red Wings kapitono pareigų. Tačiau įsiterpia Cecil draugas, kito karinio padalinio vadas Kain. Karalius nusprendžia atleisti Cecil, bet tik po to, kai jis išvaduos Mist kaimo gyventojus nuo juos persekiojančių pabaisų.

Karalius įduoda Cecil stebuklingą žiedą, kurį jis turi nugabenti į kaimą. Cecil kelionėje lydi jo draugas Kain. Įžengus į kaimą Cecil žiedas iš tikro neišgelbsti vietovės, o ją sunaikina kartu su jos gyventojais. Cecil prie kaimo degėsių pastebi verkiančią mergaitę, kurią turėtų nužudyti, nes toks iš tikro buvo tikrasis karaliaus noras − sunaikinti kaimą, bet Cecil pasipriešina karaliaus norui ...

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]