Ferdinandas Frydrichas Radvila

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ferdinandas Frydrichas Radvila
lenk. Ferdynand Fryderyk Radziwiłł
Radvilos
Trimitai
Trimitai
Gimė 1834 m. spalio 19 d.
Berlyne
Mirė 1926 m. vasario 28 d. (91 metai)
Romoje
Tėvas Boguslavas Frederikas Radvila
Motina Leontina Clary et Aldringen
Sutuoktinis (-ė) Pelagija Sapiegaitė
Vaikai Mykolas Radvila
Zigmantas Radvila
Karolis Ferdinandas Radvila
Malgožata Radzivil
Jonušas Pranciškus Radvila

Ferdinandas Frydrichas Radvila (lenk. Ferdynand Fryderyk Radziwiłł, 1834 m. spalio 19 d. Berlyne – 1926 m. vasario 28 d. Romoje) – Lenkijos didikas, Vokietijos bei Lenkijos valstybės ir politinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ferdinandas Frydrichas Radvila jaunystėje

Kunigaikštis, kilęs iš Radvilų giminės Olykos- Nesvyžiaus linijos,[1] tėvas Boguslavas Frederikas Radvila, motina Leontina Clary et Aldringen. Broliai Karolis Radvila, Edmundas Radvila.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žmona Pelagija Sapiegaitė (18441929 m.), kunigaikščio Leono Liudviko Sapiegos (1802−1878) ir Joanos Tiškevičiūtės (1813−1873) duktė.

Sūnus Mykolas Radvila Rudasis (18701955 m.) – IV Pšigodzicės valdytojas, Vokietijos armijos papulkininkis, Rusijos diplomatas ir britų armijos majoras, prieš tėvų valią buvo vedęs pravoslavę Mariją de Bernordaki, bet išsiskyrė. Jų sūnus lakūnas Frydrichas (18991920 m.) nevedęs žuvo aviakatastrofoje. Jų duktė Leontina (g.1904 m.), išauklėta senelių Radvilų, ištekėjo už Zigmanto Skurževskio. Neilgai gyveno su antraja žmona Marija Henrieta Martinez de Medinilla de Santa Suzanna. Trečioji žmona – Harriet Steward Mc Nab.

Sūnus Zigmantas Radvila (18711873 m.) mirė mažas. Duktė Malgožata (18791962 m.) ištekėjo už Pranciškaus Salezijaus Potockio ir parašė prisiminimus apie Radvilų giminės atstovus ir jų veiklą.

Giminę pratęsė sūnūs Karolis Ferdinandas Radvila ir Jonušas Pranciškus Radvila.

Dvarai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XII Olykos valdytojas ir III Pšigodzicės valdytojas. Jam taip pat su žmonos kraičiu atiteko Chyčės ir Pavenžuvo dvarai Mažojoje Lenkijoje. Gyveno Antonine (Didžiosios Lenkijos vaivadija). Ostruvo Vielkopolskio konkatedros bažnyčios steigėjas ir patronas.

Valstybinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

18741919 m. savo apygardos atstovas Reichstage. Prūsijos Ponų rūmų narys. Prasidėjus Kulturkampfui stojo ginti Lenkijos katalikų bažnyčią, bet dažniausiai tik žodžiais, o kaizeriui pabarus užimdavo jam palankią poziciją. Rėmė Vžešnios vaikų streiką.

1918 m. be rinkimų kooptuotas Lenkijos Steigiamojo seimo atstovu, vėliau buvo seimo maršalkos pavaduotojas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ferdinandas Frydrichas RadvilaLietuviškoji tarybinė enciklopedija, IX t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1982. T.IX: Pintuvės-Samneris, 306 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trimitų herbo Radvilos Archyvuota kopija 2007-01-28 iš Wayback Machine projekto. lenkų kalba