Europos metų medis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
2015 m. Europos medis – ąžuolas Estijos Orissaare futbolo stadione (Saremos saloje)

Europos metų medis (angl. European Tree of the Year) – kasmetinis Europos medžio rinkimo konkursas, kurį nuo 2011 m. organizuoja Aplinkos partnerystės fondas, remiamas Europos Komisijos.[1] Skirtingai nuo kitų konkursų, šis konkursas nesutelkia dėmesį į grožio, dydžio ar amžiaus kriterijus, o atrenka kandidatus pagal augalo istoriją, likimą ir ryšį su žmonėmis. Konkurso organizatoriai ieško medžių, kurie tapo platesnės bendruomenės dalimi, jos šerdimi.

Europos metų medžio rinkimuose dalyvauja nacionalinių konkursų nugalėtojai šalių teikimu. Kiekvienas geros valios žmogus turi teisę balsuoti, tačiau gali balsuoti tik vieną kartą, naudojant savo asmeninį elektroninio pašto adresą. Vietos bendruomenės, siūlydamos medžius, domisi šalia namų žaliuojančiais augalais, renka informaciją, pasidalina ją su aplinkiniais. Tokiu būdu formuojama pagarba gamtai, kuriamos medžių saugojimo tradicijos, kurios turėtų būti perduodamos iš kartos į kartą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo 2011 m. Aplinkos partnerystės fondas, vienijantis šešias Bulgarijos, Čekijos, Vengrijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos nevyriausybines aplinkosaugos organizacijas, organizuoja kasmetinį Europos medžio rinkimo konkursą. Jam pradžią davė iki tol Čekijoje vykdavę metų medžio rinkimai. Per ketverius metus prie dalyvaujančių šalių prisidėjo Airija, Anglija, Belgija, Estija, Ispanija, Italija, Prancūzija, Škotija, Velsas.

Europos medžio konkurse dalyvavęs Anglijos Majoro ąžuolas (Šervudo giria)
Italijos nominantas – 2 tūkst. metų senumo alyvmedisCanneto Sabino (Lacijus)

2015 m. Europos medžio titulą laimėjo 150 metų amžiaus paprastasis ąžuolas (Quercus robur L.), augantis Saremos saloje, Estijoje, veikiančioje futbolo aikštėje. Estijos „futbolo ąžuolas“ surinko beveik trečdalį (32%) dalyvavusių balsų. Šio medžio istorija yra įdomi tuo, kad, pasak legendos, apie 1951 m., didindami sporto aikštelę, du traktoriai plieniniais lynais bandė išversti ąžuolą su šaknimis. Deja, lynai nutrūko, palikdami gilias žaizdas kamiene. Ąžuolas buvo paliktas stovėti futbolo aikštėje kaip „nepalaužiamasis“.

Lietuvoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015 m. buvo planuojami nacionaliniai Lietuvos medžio rinkimai, taip siekiant išsiaiškinti, kaip globojami ir prižiūrimi senieji medžiai, kokie jie yra saugomos gamtos ir kultūros dalis, koks visuomenės požiūris ir kokie veiksmai, saugant milžinus medžius.

Toks medis kandidatas į Europos medžio konkursą atrenkamas pagal pagrindinius europinio konkurso reikalavimus:

Nacionalinį laureatą renka komisija, sudaryta iš įvairių sričių atstovų, plačios visuomenės teikimu (balsuojant internetu). Nominantas turi būti išrinktas iki spalio mėn. pabaigos ir pateiktas europiniam vertinimui.

2016 m. Lietuvos metų medžiu išrinktas Stelmužės ąžuolas, 2017 m. – Raganų eglė, 2018 m. – Raudonės liepa.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]