Estafetė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Estafetinis bėgimas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Plaukimo estafetėje keičiasi plaukikai
Lengvaatlečiai perduoda estafetės lazdelę.

Estafetė – sportinės varžybos įvairiose sporto šakose (pvz: lengvojoje atletikoje, plaukime, biatlone), kuomet tam tikrais tarpais keičiasi komandos nariai, perduodami vienas kitam kokį sutartinį daiktą (dažniausiai lazdelę) ar tiesiog prisiliesdami prie komandos draugo.

Žiemos sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žiemos olimpinėse žaidynėse keturiose sporto šakose vykdomos estafetės rungtys. Biatlono estafetėje varžosi keturi sportininkai. Moterims kiekvienai reikia įveikti po 6 km, o vyrams 7,5 km. Slidinėjimo lenktynių rungtyse taip pat varžosi komandos, sudaryto iš keturių asmenų, tik moterims reikia įveikti po 5 km, o vyrams – po 10 km. Greitojo čiuožimo trumpuoju taku estafetėse dalyvauja tik po tris čiuožėjus.

Lengvoji atletika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lengvojoje atletikoje paplitusios bėgimo estafetės. Oficialiose varžybose vykdomos 4×100 m ir 4×400 m estafetės, nors alternatyviose ar ne stambiausio rango čempionatuose vyksta ir 4×200 m, 4×800 m ir 4×1600 m estafetės.

Lengvosios atletikos varžybose estafetės lazdelė turi būti perduodama specialiame „koridoriuje“. Jeigu sportininkas perėmė lazdelę už numatytos linijos – sportininkai diskvalifikuojami. Dėl didelio greičio ir mažo atstumo perduodant lazdelę, komandos nariai neretai susiduria ar laiku nepaleidžia lazdelės ir pargriūna. Tokiu atveju komandos dažniausiai netęsia pasirodymo.