Ernst Mollenhauer

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ernstas Molenhaueris)

Ernstas Molenhaueris (vok. Ernst Mollenhauer; 1892 m. rugpjūčio 27 d. Tepliavoje, Rytų Prūsija – 1963 m. balandžio 3 d. Diuseldorfe, VFR) – vokiečių peizažistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo ankstyvos vaikystės augo Karaliaučiuje. Baigęs šio miesto realinę gimnaziją, toliau studijavo Karaliaučiaus meno akademijoje. Prasidėjęs Pirmasis pasaulinis karas studijas nutraukė – 1914 m. E.Mollenhaueris buvo paimtas į Vokietijos kariuomenę ir kariavo Lenkijoje, Rusijoje, Italijoje bei Prancūzijoje. 1918–1922 m. tęsė mokslus Karaliaučiaus meno akademijoje pas profesorių Artūrą Degnerį, nuo 1920 m. jau turėdamas savo tapybos dirbtuves. 1919 m. kartu su kitais įkūrė dailininkų susivienijimą „Der Ring“.

Lankydavosi Kuršių Nerijoje, 1920 m. vedė Hedvygą Blodę – žinomo Nidos viešbučio savininko Hermano Blodės dukterį. Uošvio viešbutyje vasaromis rinkdavosi daugybė dailininkų iš visos Vokietijos (žiūr.: Nidos dailininkų kolonija). 1922–1924 m. Ernstas Mollenhaueris gyveno JAV. Gavo gerai apmokamą darbą Niujorke – kūrė dekoracijas Metropolitan Opera pastatymams. Grįžo į Kuršių Neriją ir perėmė Hermano Blodės verslą, keliautojams po Kuršių Neriją ilgam įsiminė jo sukurta baltai–mėlyna viešbučio reklama. Gana greitai įsiliejo į Nidos gyvenimą: piešdavo dekoracijas tautinių rūbų demonstravimams kaimo scenoje, 1927 m. buvo tarp Kuršių ledo jachtklubo įkūrėjų, viešbutyje atidarė Jaunimo nakvynės namus. 1925 m. gimė duktė Maja (1925-2012), kuri užaugusi tapo meno istorike ir tėvo kūrybos propaguotoja.

Vokietijoje į valdžią atėję naciai E.Molenhauerio kūrybą pripažino „išsigimusia“, jam buvo uždrausta tapyti ir rengti parodas. Tuo metu Nida įėjo į Lietuvos Respublikos sudėtį ir hitlerininkai ten naikinti jo paveikslus visgi nedrįso. Artėjant Antrojo pasaulinio karo pabaigai, tapytojas su šeima pasitraukė į vakarinę Vokietijos dalį. Nidos dirbtuvėse likę paveikslai žuvo.

Molenhauerių šeimos kapas Ziulto saloje

Šlėzvige-Holšteine E.Molenhaueris pateko į britų nelaisvę, kalėjo stovykloje Danijoje. 1946 m. išėjo į laisvę ir apsigyveno Kaarsto mieste prie Diuseldorfo. Vėliau persikėlė į Keitum kaimelį Šiaurės jūros Ziulto saloje. Mirė po dviejų jį ištikusių širdies smūgių, palaidotas prie kaimo bažnyčios.

Išlikę Ernsto Mollenhauerio paveikslai stebina savo ekspresyvumu ir spalvų ryškumu, dažname kūrinyje vaizduojama saulė. Lietuvoje jo darbai buvo demonstruoti 2001 m. Dailes muziejuje Vilniuje ir Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje. Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje išlikęs dailininko paveikslas „Kristus tiesia ranką bijančiam nuskęsti apaštalui Petrui“.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Vokietijos Nuopelnų kryžius (1957 m.)
  • Išeivių iš Rytprūsių organizacijos kultūros premija (1960 m.)

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]