Ernstas Domšaitis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ernstas Domšaitis (vok. Ernst Domscheit; 1900 m. birželio 27 d. Klaipėdoje, Vokietijos imperija – 1976 m. lapkričio 15 d. Lėverkuzene, VFR) – Vokietijos ir Lietuvos diplomuotas inžinierius statybininkas, plaukikas ir buriuotojas ledu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo žinomos Klaipėdos statybų įmonės savininko šeimoje. Baigęs Klaipėdos Luizės gimnaziją, toliau studijavo Technikos aukštojoje mokykloje Dancige. 1925 m. išlaikė valstybinius egzaminus ir metus laiko stažavosi Siemens AG dukterinėje statybinėje organizacijoje. Vėliau grįžo į aukštąją mokyklą Dancige ir dar vienerius metus specializavosi hidrotechninės ir tiltų statybos srityje. Po baigimo dirbo įvairiose Vokietijos statybvietėse: statė tiltus, krantines ir užtvankas. 1930 m. Berlyne išlaikė egzaminus, suteikiančius teisę vykdyti techninę kontrolę atsakinguose hidrotechninės ir kelių statybos valstybiniuose objektuose. Grįžo į Klaipėdą ir perėmė tėvo verslą.

E.Domšaičio vadovaujamoje įmonėje dirbo apie tūkstantį darbuotojų, tai buvo didžiausia statybinė organizacija visoje Mažojoje Lietuvoje. Klaipėdoje ji statė naująją šiluminę elektrinę prie Dangės upės, gelžbetoninį tiltą per Miniją, išliejo pamatus trąšų fabrikui „Union“ ir gelžbetoninę halę Celiuliozės fabrike. Be to, esant aikštam gruntinio vandens lygiui, sugebėjo išbetonuoti 3 000 m² ploto požeminį rūsį naujajame Tekstilės fabrike. Įmonė statė ir administracinius pastatus: laikraščio Memeler Dampfboot redakciją, taip pat Miesto taupomąją kasą. Antrojo pasaulinio karo metu dalyvavo pertvarkant Klaipėdos ir Liepojos uostus.

Karo pabaigoje E.Domšaitis pateko į Raudonosios armijos nelaisvę ir iki 1950 m. atstatinėjo sugriautus namus Minske. Vėliau jam buvo leista išvykti į Vokietiją, apsigyveno Kelne. Vokietijos betono įmonių susivienijime dirbo patarėju Šiaurės Reino-Vestfalijos žemei.

Ernstas Domšaitis buvo aktyvus visuomenininkas. Klaipėdoje jis buvo išrinktas Krašto pramonės ir prekybos rūmų vicepirmininku, priklausė Karaliaučiaus pramonės ir prekybos rūmų vienam iš komitetų. Buvo žinomas buriuotojas, išrinktas Kuršių ledo jachtklubo (vok. Kurische Eisyacht-Club (KEYC)) vadovu. (Tai buvo trečiasis pagal senumą buriavimo ledu klubas Europoje, kaip Lietuvos Respublikos sportinė organizacija priimtas į naujai įkurtą Europos buriavimo ledu sąjungą). E.Domšaičio vadovaujamos statybinės įmonės dirbtuvėse buriuotojai galėdavo pasigaminti naujas jachtas ir suremontuoti senas. Mėgdavo plaukti, vadovavo Klaipėdos sportinio plaukimo klubui.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]