Elitinis būrys 2

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Elitinis būrys 2

PavadinimasTropa de Elite 2 – O Inimigo Agora é Outro
Kilmės šalis Brazilija
RežisieriusJosé Padilha
Scenaristas (-ai)Bráulio Mantovani
José Padilha
VaidinaWagner Mourar
André Ramiro
Metai2010
Žanrasveiksmo
Trukmė115 min.
Kalbaportugalų
Biudžetas9,5 mln. JAV dolerių
Pajamos63 mln. JAV dolerių
IMDb įrašas

Elitinis būrys 2 (port. Tropa de Elite 2 – O Inimigo Agora é Outro) – 2010 m. Brazilijoje sukurtas veiksmo filmas, 2007 m. juostos „Elitinis būrys“ tęsinys. Per pirmąją savaitę Brazilijos kino teatruose juostą matė daugiau kaip 1,25 milijono žiūrovų ir ji tapo vienu pelningiausių šalyje demonstruotų juostų.

Interneto svetainė Rotten Tomatoes filmą vertina 93% teigiamų atsiliepimų.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Wagner Moura – pulkininkas Roberto Nascimento
  • Irandhir Santos – Diogo Fraga
  • André Ramiro – kapitonas Andre Matijas
  • Maria Ribeiro – Rozana
  • Seu Jorge – Beirada
  • Sandro Rocha – majoras Rocha
  • Tainá Müller – Klara

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Viename Brazilijos kalėjimų kyla maištas, kuriame gangsterio Beirados vadovaujama gauja, gavusi iš korumpuotų policininkų ginklų, imasi susidorojimo su kitų gaujų nariais, kalinčiais tame pat kalėjime. Į vietą atvyksta specialių pajėgų dalinys BOPE, vadovaujamas pulkininko Nascimento. Jis tikina, kad maištas yra puiki proga susidoroti su nusikaltėliais, tačiau negauna leidimo šturmuoti užsibarikadavusių kalinių. Padėtį policijai dar labiau apsunkina kalinių teisių gynėjas ir nesmurto propaguotojas Diogo Fraga, kuris nusprendžia imtis tarpininko vaidmens. Jam beveik pavyksta įkalbėti kalinius sudėti ginklus, tačiau policija vis tik atidengia ugnį ir Beirada žūna.

Naudodamasis proga, Fraga įvykius iškelia į viešumą kaip beprasmį policijos žiaurumą. Pulkininkas Nascimento ir kapitonas Matijas priversti palikti BOPE, tačiau lieka policijoje, o Fraga išrenkamas į parlamentą, kur toliau tęsia kovą su policija. Be to, jis veda buvusių Nascimento žmoną Rozaną.

Tuo tarpu Rio de Žaneiro gatvėse įsigali korumpuota policija, vadovaujama majoro Rochos. Išstūmę iš gatvių banditus, jie patys ima rinkti duokles ir susidoroti su nepaklusniaisiais. Galiausiai persirengę policininkai užpuola nuovadą ir pagrobia iš jos ginklus. Rocha, kurio autoritetas neginčijamas ir policijoje, ir gatvėje, per informatorius paskleidžia žinią, kad užpuolimą organizavo viena iš gaujų, su kuria jis tikisi legaliai susidoroti. Nascimento, atliekantis tiriamąjį darbą, neranda tokių įrodymų, tačiau operacijos jam atšaukti nepavyksta, o jos metu žūna į tarnybą Rochos dėka grįžęs kapitonas Matijas.

Nusprendęs ištirti draugo mirtį, Nascimento susiduria ne tik su policijos korupcija, bet supranta, kad čia įpainiota ir politika. Po to, kai sunkiai sužeidžiamas jo sūnus, pulkininkas nusprendžia liudyti savo nekenčiamo Fragos sudarytai tirimo komisijai, kad padėtų demaskuoti susitepusius politikus...