Edvardas Kriaučiūnas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kriaučiūnas "Notre Dame" uniforma.

Edvardas Valteris "Briedis" Kriaučiūnas (angl. Moose Krause, 1913 m. vasario 2 d. – 1992 m. gruodžio 11 d.) – lietuvių kilmės JAV krepšininkas, žaidęs Notre Dame universitete kartu su savo broliu, Feliksu Kriaučiūnu.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė lietuvių imigrantų šeimoje Čikagoje 1913 metais. Jis pakeitė savo pavardę į Krause, nes gimnazijos futbolo treneris negalėjo ištarti lietuviškos pavardės. Lankė Čikagos De LaSalle gimnaziją (De La Salle Institute), adresu 3434 South Michigan Avenue, Chicago, IL 60616 ir su krepšinio komanda Edvardas Kriaučiūnas laimėjo du čempionatus. 1930 metais pradėjo lankyti Notre Dame Universitetą Indianoje. Studijuodamas universitete jis atstovavo universitetą net 4 skirtingose sporto šakose - krepšinyje, futbole, beisbole, taip pat dalyvavo lengvosios atletikos varžybose. 1934 metais baigė žurnalistikos studijas su pagyrimu (cum laude).

Pasiekimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kriaučiūnas tapo All-American 3 kartus žaisdamas krepšinį nuo 1932 iki 1934; tapo All-American žaisdamas amerikietišką futbolą 1932 m.

Trenerio karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kriaučiūno trenerio karjera prasidėjo kaip visų sporto šakų vyr. trenerio „Saint Mary's College“ Winonoje, Minesotoje, dabar vadinamame „Saint Mary's Minnesota“ universitete ir truko 5 metus. Po to jis dirbo dešimt metų Šv. Kryžiaus koledže ir Notre Dame universitete - futbolo trenerio asistentu.

Vyr. krepšinio treneriu Notre Dame universitete išrinktas 1943 m. Vėliau vėl dirbo tose pačiose pareigose nuo 1946 m. iki 1951 m., kai jo vadovaujama komanda laimėjo 98 ir pralaimėjo 48 rungtynes (67,1% laimėtų rungtynių).

Jam buvo patikėtas futbolo komandos vairas trims rungtynėms ir jis atvedė į pergalę Notre Dame futbolo komandą visus kartus, kai vyriausiasis treneris Frank Leahy sirgo.

Karinė tarnyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo metu Kriaučiūnas tarnavo JAV jūrų pėstininkuose kaip žvalgybos pareigūnas, įskaitant 14 mėnesių trunkančią misiją pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

Kriaučiūno suoliukas Notre Dame universitete stovi nuo 1999 m. rugsėjo 13 d.

Administracinė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1949 m. kovo mėn. jis buvo paskirtas Notre Dame sporto direktoriumi vietoj Frank Leahy ir dirbo tose pareigose iki 1981 metų.

Įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1976 m. Kriaučiūno vardas buvo įrašytas į Naismith memorialinį krepšinio šlovės muziejų. 2006 m. jo vardas įtrauktas į Universitetų krepšinio šlovės muziejų. Jo garbei tarp futbolo stadiono ir krepšinio arenos Notre Dame studentų miestelyje yra pastatytas suoliukas. Gatvė, kurioje yra žymus visoje Amerikoje Notre Dame stadionas, pavadinta jo vardu - 2010 Moose Krause Circle, Notre Dame, IN 46556.

Mirė 1992 metais, palaidotas Cedar Grove kapinėse universiteto teritorijoje.