Echolalija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Echolalija (iš gr. ἠχώ 'aidas; kartoti' + λαλιά 'murmėjimas; beprasmis kalbėjimas') – žodžių ir frazių, kuriuos pasakė kiti žmonės, kartojimas. Tipiška echolalija trunka ilgai, linkusi kartotis. Aidiškas pakartojimas dažnai turi pamėgdžiojimo, murmėjimo ar staccato intonaciją. Nevalinga echolalija priskiriama tikams.

Echolalija pasitaiko žmonėms su organiniais psichikos sutrikimais, schizofrenija, autizmu, afazija, Turetės sindromu (Tourette syndrome), Rubinstein-Taybi sindromu, - taip pat su kai kuriais vystymosi sutrikimais.

Paprastas klausimo pakartojimas norint pasitikslinti nėra echolalija.

Echolalijos rūšys:

  • tiesioginė echolalija - kai žodis ar frazė kartojama išsyk jį išgirdus. Kai kuriais autizmo ir Aspergerio sindromo atvejais pakartojimas duoda laiko suvokti, kas yra sakoma. Pvz., paklausus vaiko autisto „Ar tu nori pietų?“, šis išsyk pakartoja „Ar tu nori pietų?“, paskui seka pauzė, o tada - atsakymas „Taip. O ką per pietus valgysime?“.
  • delstinė echolalija - kai žodis ar frazė pakartojama po kurio laiko. Taip kai kurie asmenys autistai po kurio laiko kartoja TV reklamų žodžius, frazes iš mėgstamų filmų, tevų barimą. Spėjama, kad šis echolalijos variantas susijęs su pakitimais ilgalaikėje atmintyje, todėl pagal mechanizmus gali būti kitoks reiškinys negu tiesioginė echolalija. Šios echolalijos atveju žmogus dažnai gali pakartoti labai ilgus teksto gabalus, todėl delstinę echolaliją kartais palaiko argumentu, kad to žmogaus intelektas aukštesnis nei vidutinis.