Eau de vie

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Trys buteliai JAV gamybos gėrimų: framboise eau-de-vie (avietinis), zinfandel grappa (grapazinfandel vynuogių), kirsch eau – de – vie (vyšninis)

Eau de vie (dgs. eaux de vie; 'gyvybės vanduo') – skaidrus, bespalvis vaisių brendis, gaminamas rauginant vaisių žaliavą, o paskui dukart distiliuojant. Vaisių gardis labai silpnas.

Eau de vie yra prancūziškas terminas, analogiški gėrimai kituose kraštuose vadinami kitaip – šnapsas (Vokietija), rakija (Balkanai), tuika (Rumunija), palinka (Vengrija), čača (Gruzija) ir kt.

Eau de vie žaliava yra prinokę vaisiai. Jie traiškomi, o gauta masė rauginama. Gautas raugalas distiliuojamas. Eau de vie paprastai nebrandinamas statinėse, todėl jis būna bespalvis. Iškart po distiliacijos eau de vie pilstomas į butelius, kad būtų išlaikytas naudotų vaisių gaivumas ir aromatas. Kai kurie eau de vie gamintojai savo gėrimą prieš pilstydami į butelius išlaiko statinėse.[1]

Įprastiniai eau de vie yra:

išspaudų daromas eau de vie vadinamas išspaudų brendžiu.

Dar viena eau de vie rūšis – klevų eau de vie, kurį Kanadoje daro iš klevo sirupo ir kuris gretinamas su stipriu konjaku.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „An Orchard in a Bottle, at 80 Proof“. New York Times. 2007-08-15. Nuoroda tikrinta 2007-07-21. „Bet jo pirma meilė yra prabangus, nepriekaištingai tyras eaux de vie, kurį jis daro iš kriaušių ir slyvų, vyšnių ir aviečių, net, tai aiškus Šiaurvakarių proveržis, iš pavasarinių pocūgės pumpurų.“ {{cite news}}: Cite has empty unknown parameter: |coauthors= (pagalba)