Ežerinė rainė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rhynchocypris percnurus
Apsauga: 4(I) – Nenustatyta

Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Potipis: Stuburiniai
( Vertebrata)
Antklasis: Kaulinės žuvys
( Osteichthyes)
Klasė: Stipinpelekės žuvys
( Actinopterygii)
Būrys: Karpžuvės
( Cypriniformes)
Šeima: Karpinės
( Cyprinidae)
Gentis: Snukytosios kartuolės
( Rhynchocypris)
Rūšis: Ežerinė rainė
( Rhynchocypris percnurus)
Binomas
Rhynchocypris percnurus
Pallas, 1814

Ežerinė rainė (Rhynchocypris percnurus syn. Phoxinus percnurus) – karpžuvių žuvis, priklausanti karpinių (Cyprinidae) šeimai. Anksčiau buvo priskirta rainių (Phoxinus) genčiai.

Užaugusių kūno ilgis nuo 4 cm, didžiausias iki 18,5 cm, vidutiniškas apie 9 cm. Didžiausias svoris – 100 g. Burna nedidelė, kūnas išmargintas smulkiomis juodomis ar rudomis dėmėmis.

Žuvis trumpaamžė, gyvenanti iki 6 metų. Subręsta būdama 2 metų, kūno svoriui pasiekus 3,5 gramus. Neršia gegužės–birželio mėnesiais, vandens temperatūrai pakilus iki 9 laipsnių. Vislumas – 19–23 tūkstančiai ikrų.

Gyvena ežerų priedugnėje, žiemą įsirausia į dumblą. Minta smulkiais moliuskais, vabzdžių lervomis, kirmėlėmis, taip pat ėda ir kitų žuvų ikrus. Gali gyventi ežeruose vienos arba kartu su paprastaisiais karosais ir lynais. Lietuvoje su ežerinėmis rainėmis gyvena sidabriniai karosai.

Paplitusi Rytų Europos ežeruose, taip pat Vokietijoje. Lietuvoje žinomos tik dvi radavietės, netoli Alytaus miesto (sunaikinta) ir šalia Dusios ežero. Žuvis įrašyta į Lietuvos raudonosios knygos 4 (I) kategoriją.

Taip pat skaityti[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]