Dvigubas kryžius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dvigubo kryžiaus pavyzdys

Dvigubas kryžiuslotynų kryžius su papildomu skersiniu – kryžma. Priklausomai nuo skersinių ilgio ir išdėstymo kryžiai vadinami įvairiai: Lotaringijos kryžiumi, patriarchiniu kryžiumi, stačiatikių kryžiumi, arkivyskupo kryžiumi.

Abi kryžmos gali būti komponuojamos arčiau ar toliau viena nuo kitos, išdėstomos simetriškai vertikalės centro atžvilgiu, virš arba žemiau jo. Galiausiai jos gali būti vienodo ilgio arba su viena iš jų trumpesne. Kryžmų galai dekoruojami skirtingai: apvalūs ar užapvalinti, platėjantys, nusmailinti, dvišakiai.

Naudojimas heraldikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kryžiai heraldikoje pradėti naudoti II a.[1] Dvigubas kryžius nuo 1140 m. naudotas ant vieno iš penkių sidabrinių brakteatų leidimų krikščioniškoje Kopanicos kunigaikštystėje (vok. Herzogtum Köpenick, dab. Brandenburgas).

Dvigubas simetriškas kryžius įdėtas Vengrijos herbe. Jis iš Bizantijos paplito XII a. pabaigoje valdant karaliui Belai III, išaugusiam Bizantijos dvare. Patriarchinis kryžius buvo naudojamas karaliaus herbe ir monetose.

Slovakijos vėliavoje, herbe, kelių miestų simboliuose naudojami dvigubi kryžiai dažniau su ilgėjančiomis nei lygiomis kryžmomis, taip pat labiau įprasti tarp skersinių lygūs atstumai išilgai vertikalės.[2]

Lietuvos simbolikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dvigubas kryžius Lietuvoje yra vienas valstybės simbolių. Jis naudojamas valstybinių apdovanojimų, karo aviacijos, policijos simbolikoje, pavaizduotas raitelio skyde Lietuvos herbe. Siejamas su Jogailaičių dinastijos herbu, kuriame įdėtas Jogailos asmeninis ženklas – Jogailaičių dvigubas kryžius. Tokiu ženklu jis tapo po to, kai Jogaila gavo Vladislovo krikšto vardą ir 1386 m. buvo karūnuotas Lenkijos valdovu. Dvigubo kryžiaus simbolis buvo perimtas iš Vengrijos per Vengrijos ir Lenkijos karaliaus Liudviko I (1326-1382) dukterį Jadvygą, kurią vedė. Gaudamas Vladislovo vardą, kartu Jogaila perėmė ir dvigubo kryžiaus simbolį. Ankstyvuoju laikotarpiu jo apatinė kryžma buvo vaizduojama ilgesnė už viršutinę. 1572 m. mirus paskutiniam Jogailaičių atstovui Žygimantui Augustui, kryžius imtas vadinti Vyčio kryžiumi.[3]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Cross Lorraine“. freemasonry.bcy.ca. 2009-07-13. Nuoroda tikrinta 2015-07-17.
  2. „Slovac genealogical-heraldic society“. genealogy-heraldry.sk. Suarchyvuotas originalas 2015-07-22. Nuoroda tikrinta 2015-07-17.
  3. Kryžius, dvigubas kryžius. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]