Drotningholmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Drotningholmo karališkoji valda
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Švedijos vėliava Švedija
Tipas Kultūrinis
Kriterijus iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 559
Regionas** Europa ir Šiaurės Amerika
Įrašymo istorija
Įrašas 1991  (15-oji sesija)
Drotningholmas šalies/regiono žemėlapyje
Vikiteka: Drotningholmas
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Drotningholmas (šved. Drottningholms slott) − pilis Švedijoje, Melareno ežero Loviono saloje. Nuo 1981 m. pilis yra Švedijos karalių rezidencija.

1991 m. Drotningholmas įrašytas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

XVI a. Švedijos karalius Jonas III Vaza savo žmonai Kotrynai Jogailaitei Loviono saloje pastatė pilį. Tačiau 1662 m. pilis sudegė. Po metų, karalienės Jadvygos Eleonoros įsakymu buvo pradėta statyti nauja pilis. Pilį projektavo architektas Nikodemas Tesinas, o po jo mirties darbus tęsė jo sūnus. Tuo metu tai buvo pirmoji pilis šiaurės Europoje, pastatyta Versalio stiliumi − be stiprių sienų, bokštų ir kitų viduramžių pilies atributų.

1744 m. Drotningholmo pilis buvo padovanota princesei Luizai Ulrikei Prūsei jos vestuvių proga su Švedijos karalystės įpėdiniu Adolfu Frederiku. 1777 m. princesė pardavė Drotningholmą Švedijos iždui. To dėka, jos sūnus Gustavas III ir jo tolimesni įpėdiniai liko pilies valdytojais.

Didžiąją dalį XIX a. pilis buvo tuščia ir nerestauruojama. Tik 1907 m. Drotningholmo pilis buvo pilnai restauruota. Nuo tada pilyje vėl apsistoja Švedijos monarchai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]