Dovainonių pilkapynai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dovainonių pilkapynai (dar žinomi kaip Milžinų kapai, Kapitoniškių pilkapiai) – pilkapynai Kaišiadorių rajono savivaldybės teritorijoje, prie Dovainonių kaimo, miške. Pilkapiai su degintiniais palaidojimais. Dalis pilkapių apardyti, iškasinėti, kadangi nuo seno šiose vietose ieškota turtų.

Pilkapynai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Yra 4 pilkapynai ir pilkapių vieta. Pirmajame pilkapyne yra 6 pilkapiai. 1932 m. buvo 10 pilkapių, 4 pilkapius ištyrė Eduardas Volteris. Dviejuose pilkapiuose rado po IX a. – XII a. pjautuvą. Išlikusių pilkapių sampilai 6–7 m skersmens ir 0,5-1,5 m aukščio, apardyti.

Antrajame pilkapyne yra 11 pilkapių. 4 pilkapiai apardyti, nukasti sampilų kraštai. 1932 m. buvo 16 pilkapių, vieną pilkapį ištyrė E. Volteris. Rado IX a.-XII a. geležinį pjautuvą, anglių ir pelenų žymių. Išlikusių pilkapių sampilai 5–6 m skersmens ir 0,4-1,2 m aukščio.

Trečiajame pilkapyne yra 8 pilkapiai. Jų sampilai 4–6 m skersmens ir 0,4-0,8 m aukščio. Ketvirtajame pilkapyne yra 12 pilkapių. Jų sampilai 4–7 m skersmens ir 0,3-1,5 m aukščio. Dalis pilkapių apardyti kasant apkasus per Pirmąjį pasaulinį karą. Netoli Dovainonių pilkapynų, Dovainonių laukų šiaurės rytų pakraštyje, yra pilkapių vieta. Apardytus ariant 5 pilkapius 1932 m. ištyrė E. Volteris, 4 pilkapius 1953 m. – Lietuvos istorijos institutas, tyrimų vadovas Adolfas Tautavičius. Rasta IX–XII a. sudegintų žirgų kapų. Dalis pilkapių buvo tušti. 1932 m. radinius saugo Vytauto Didžiojo karo muziejus, 1953 m. – Lietuvos nacionalinis muziejus. Kai kurie radiniai pateko į Varšuvos archeologijos muziejų.

Nuo Dovainonių pilkapynų į šiaurės vakarus apie 1 km yra Dovainonių piliakalnis, apie 1,5 km yra buvusio Kapitoniškių pilkapyno vieta.[1]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dovainonių pilkapynai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. V (Dis-Fatva). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 100 psl.