Dongdži festivalis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Saldus patiekalas tangjuan su spalvingais ryžių kukuliais
Dongdži virtiniai

Dongdži festivalis (kin. 冬至, pinyin: Dōngzhì, 'žiemos viršūnė') – žiemos saulėgrįžos šventė Kinijoje ir jos kultūrinės įtakos šalyse, viena iš svarbiausių metų ciklo švenčių. Švenčiama gruodžio 22 d. (kartais dieną prieš arba po jos), kai dienos šviesos valandos būna trumpiausios.

Šventės idėja kilo iš filosofinių pradų in ir jang pusiausvyros sampratos, nuo kurios priklauso kosminė harmonija. Ilgėjant dienos šviesai po žiemos saulėgrįžos, jang energija pradeda didėti. Tai simboliškai išreiškia Idzingo (復 fù 'sugrįžimas') heksagrama.

Tradicijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal tradiciją į Dongdži šventę renkasi visa šeima. Tai ypač svarbu pietų Kinijoje, kur susirinkę artimieji valgo saldžią sriubą su kukuliais tangjuan (湯圓), pagamintais iš lipniųjų ryžių miltų, simbolizuojančiais vienybę. Prie šventinio stalo gali būti patiekiamas nefiltruotas silpnas ryžių vynas, dažnai su lipniųjų ryžių grūdeliais ir aromatingais kvepenės (Osmanthus) žiedais.

Šiaurės Kinijoje per Dongdži priimta valgyti virtinius. Šios tradicijos pradininku laikomas hanų gydytojas Džang Džongdzingas (150–219 m.). Jis iš užuojautos žiemą sutiktiems vargšams su nušalusiomis nuo šalčio ausimis liepė savo padėjėjams juos pamaitinti karštais virtiniais su ėriena. Dėl virtinių formos, primenančios ausį, Džang šį patiekalą pavadino „qùhán jiāoěr tāng“ (祛寒嬌耳湯) – virtinių sriuba, nuvejančia šaltį.

Senovėje ši diena taip pat reikalavo aukoti protėvių šventyklose. Bendravardžiai, susirinkę šventykloje, skirtoje bendram protėviui, po aukojimo ceremonijos surengdavo bendrą pokylį.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]