Dominykas Jonas Blynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dominykas Jonas Blynas
Gimė 1877 m. rugpjūčio 18 d.
Rusija Pazūkai, Pušaloto valsčius, Rusijos imperija
Mirė 1933 m. birželio 22 d. (55 metai)
Lietuva Kaunas
Veikla Lietuvos bankininkas, knygnešys, žurnalistas, politinis bei visuomenės veikėjas
Vikiteka Dominykas Jonas Blynas

Dominykas Jonas Blynas (1877 m. rugpjūčio 18 d. Pazūkai, Pušaloto valsčius, Rusijos imperija – 1933 m. birželio 22 d. Kaunas) – Lietuvos bankininkas, knygnešys, žurnalistas, politinis bei visuomenės veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ūkininkų šeimoje. Mokėsi Pušaloto pradžios mokykloje, Panevėžio realinėje gimnazijoje, tėvų raginamas įstojo į Kauno kunigų seminariją, tačiau, nepajutęs pašaukimo, jos nebaigė. Darbo ieškoti išvyko į Peterburgą, 1900 m. atvykęs į Odesą, įsidarbino Valstybiniame žemės ūkio banke ir išdirbo jame iki 1918 m.

Aktyviai dalyvavo lietuvių kolonijos visuomeniniame gyvenime, vienas saviveiklos, šalpos draugijos, lietuviškos mokyklos atidarymo iniciatorių. Spaudos draudimo metais platino lietuvišką spaudą. Apie Odesos lietuvių gyvenimą rašė straipsnius ir korespondencijas į leidinius „Vilniaus žinios“, „Lietuvių laikraštis“, „Lietuvis“ ir kt. Kai, prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui, Odesą užplūdo pabėgėliai iš Lietuvos, rūpinosi jų reikalais, vienas lietuvių komiteto nukentėjusiems dėl karo šelpti organizatorių. 1917 m. Odesos lietuviai jį išrinko savo atstovu į Visos Rusijos lietuvių seimą Peterburge.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, su pirmuoju pabėgėlių srautu grįžo į Lietuvą, dirbo ką tik susikūrusiose Finansų ir susisiekimo ministerijose, Vyriausiosios komisijos Pirmojo pasaulinio karo nuostoliams nustatyti sekretorius, nepriklausomybės kovų savanorių aprūpinimo žeme – Vyriausiosios komisijos kariškiams žemei skirti pirmininkas. 19211924 m. Prekybos ir pramonės banko valdininkas, 19241925 m. Lietuvos žemės banko direktorius. 1928 m. akcinės bendrovės „Pažanga“ steigėjas ir valdybos pirmininkas, kurį laiką bendrovės laikraščio „Lietuvos aidas“ atsakingasis redaktorius. [1] Jo straipsnius ekonomikos ir finansų klausimais spausdino „Lietuva“, „Lietuvos aidas“.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]