Diukeris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Diukeris (nuo ol. duiker 'naras') – inžinerinis sprendimas, skirtas pravesti vamzdį po upe, kanalu ar kitu objektu. Gali būti skirtas dujoms, geriamam vandeniui, nuotekoms ar kitiems skysčiams ir dujoms transportuoti.

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nedidelis diukeris po šaligatviu

Diukeris veikia be siurblio pagalbos. Diukeris yra savitakinio tekėjimo. Veikia sujungtų vamzdžių principu. Vandens tekėjimo kryptimi aukščių skirtumas tarp įbėgimo ir išbėgimo tūri būti bent 1,5 metro (išbėgimas žemiau). Tai daroma dėl hidraulinių nuostolių vamzdyne ir siekiant, kad nuosėdos nesikauptų diukerio dugne. Aukščio skirtumas gali būti ir didesnis, taip nusprendžiama pagal skaičiavimus. Diukeriuose sumontuojamos ištuštinimo bei atjungimo sklendės. Vandens tekėjimo greitis diukeriuose turi būti ne mažesnis nei 1 metras per sekundę ir ne didesnis nei 4 metrai per sekundę. Jei greitis per didelis, reikia mažinti nuolydį. Tai svarbu, nes nuo greičio priklauso nuotakyno valumas (savaiminis išsivalymas).

Diukerio schema

Statybos būdai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iškasama tranšėja upės/kanalo dugne, vamzdynas atplukdomas į jo vietą, guldomas į tranšėją, inkaruojamas ir užkasamas. Taip pat naudojamas horizontalaus gręžimo metodas, kai viename gręžiamas tunelis ir juo pratempiamas vamzdis. Šis metodas plačiai naudojamas šiuolaikinėje statyboje vamzdynui kloti. Kitas būdas – sustabdyti vandens tėkmę arba nukreipti statybų metu, pakloti vamzdyną į tranšėją, inkaruoti, užkasti ir atstatyti tėkmę.

Nuosėdų susidarymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Medinės sferos gamyba, skirtos diukerio valymui
Medinės sferos, skirtos diukerio valymui, gamyba

Diukeriai, skirti nuotekoms, dažniausiai būna sumažinto skersmens. Diukerio dalis, kuri yra po kliūtimi, yra 10–20 procentų mažesnio skersmens nei likęs vamzdynas. Taip yra didinamas nuotekų tekėjimo greitis iki maždaug 2 metrų per sekundę. Dėl to sumažėja arba išvis nesusidaro nuosėdų sluoksnis, galintis užkišti diukerį. Problema atsiranda, kai staigiai padidėja nuotekų kiekis dėl lietaus ar kitų priežasčių. Dėl to dažnai yra klojamos kelios vamzdyno linijos lygiagrečiai. Kadangi sistema nėra pilnai reguliuojama, užsikišus diukeriui, jį tenka valyti – kas yra sudėtinga ir brangu.