Dirvinis raguolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Consolida regalis
Dirvinis raguolis (Consolida regalis)
Dirvinis raguolis (Consolida regalis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Vėdrynažiedžiai
( Ranunculidae)
Šeima: Vėdryniniai
( Ranunculaceae)
Gentis: Raguolis
( Consolida)
Rūšis: Dirvinis raguolis
( Consolida regalis)

Dirvinis raguolis (Consolida regalis) – vėdryninių (Ranunculaceae) šeimos, raguolių (Consolida) genties augalas. Dar vadinamas dirviniu pentiniu.

Vienmetis, 25−70 cm aukščio žolinis augalas. Šaknis liemeninė, silpna. Stiebas status, nuo pusės šakotas. Lapai du ar tris kartus plunksniškai suskaldyti į siauras, linijiškas skiltis, apatiniai kotuoti, viršutiniai bekočiai. Žiedai netaisyklingi, mėlyni, su 10−20 mm ilgio pentinu, retose kekėse. Vaisiai − pailgi lapavaisiai, kuriuose daug sėklų. Sėklos atvirkščiai kiaušiškos, nuo skersinių eilių pievinių žvynelių jų paviršius yra raukšlėtas. Augalas subrandina nuo 200 iki 4000 sėklų. Jos daigios 5−6 metus, ne visos iš karto sudygsta.

Žydi gegužėsrugsėjo mėn. Dažnas visoje Lietuvoje. Auga laukuose, dirvonuose, dykvietėse, daugiausia lengvuose dirvožemiuose. Gana paplitusi piktžolė žiemkenčiuose. Augalas nuodingas. Sėklų milteliais kartais naikinami vabzdžiai. Iš žiedų gaunami mėlyni dažai vilnai ir šilkui dažyti. Raguolis yra dekoratyvus, išvestos įvairios jo formos su baltais, rausvais, violetiniais žiedais. Medingas.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rudenį žydintys augalai, Ramunėlė Jankevičienė, Živilė Lazdauskaitė, Vilnius, Mokslas, 1991, 24 psl.