Dino De Laurentiis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dino De Laurentis
it. Dino De Laurentiis
Gimė 1919 m. rugpjūčio 8 d.
Kampanija Italija
Mirė 2010 m. lapkričio 10 d. (91 metai)
Beverli Hilsas, Kalifornija, JAV
Tautybė Italija
Pilietybė Italija JAV
Sutuoktinis (-ė) Silvana Mangano (1949–1988)
Martha Schumacher (1990–iki mirties)
Vaikai 6
Veikla kino prodiuseris
Vikiteka Dino De Laurentiis

Dino De Laurentis (it. Dino De Laurentiis; 1919 m. rugpjūčio 8 d. – 2010 m. lapkričio 10 d.) – italų kino prodiuseris, prisidėjęs daugiau kaip prie 500 filmų kūrimo, iš kurių 38 buvo nominuoti prestižiniam Oskaro apdovanojimui. Kartu su Carlo Ponti yra laikomi pagrindiniais prodiuseriais, padėjusiais Italijos kinui pelnyti tarptautinį pripažinimą po Antrojo pasaulinio karo.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1937-38 m. Dino studijavo eksperimentinio kino centre Romoje, kurias buvo priverstas nutraukti dėl prasidėjusio karo.[1] Tuo pačiu metu jis atliko ir keletą vaidmenų, o 1941 m. prodiusavo savo pirmąjį filmą „L’amore canta“.

Karui pasibaigus, 1946 m. jis įkūrė kompaniją „Dino De Laurentiis Cinematografica“, kuri, dažnai bendradarbiaudama kartu su Carlo Ponti, ėmė prodiusuoti filmus, tarp kurių buvo ir Federico Fellini juosta „La Strada“ bei kiti italų neorealizmo kūriniai.

XX a. 7 dešimtmetyje jis pastatė nuosavą studiją filmavimo darbams, tačiau po dešimtmečio investicijos teko atsisakyti. Tuo laikotarpiu veiklos sritis gerokai išsiplėtė ir jis ėmė dirbti su žymiausiais Europos kino režisieriais: Luchino Visconti, Pier Paolo Passolini, Ingmar Bergman. Jis prodiusavo Roger Vadim filmą „Barbarela“ su Jane Fonda, Sergejaus Bondarčiuko epą „Vaterlo“ bei Eldaro Riazanovo komediją „Nepaprasti italų nuotykiai Rusijoje“.

Dar prie persikraustant į JAV 1976 m., De Laurentis prodiusavo biblinį epą „Biblija: pradžia“ (režisierius John Huston, 1966) bei bendradarbiauvo su kitais šios šalies režisieriais. 9 dešimtmetyje jis įsteigė kompaniją „De Laurentiis Entertainment Group“, kuri sukūrė daug sėkmingų ir visame pasaulyje žinomų filmų: „Serpiko“, „King Kongas“, „Konanas barbaras“, „Avinėlių tylėjimas“ ir kitus. Jis prisidėjo prie eilės Stepheno Kingo ir Thomas Harris romanų ekranizacijų.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji jo santuoka buvo anuliuota.[2]

1949 m. De Laurentis vedė aktorę Silvana Mangano, kuri dažnai vaidino jo prodiusuojamuose filmuose. Jie susilaukė 4 vaikų ir išsiskyrė 1988 m. (po metų Silvana mirė).

1990 m. jis susituokė su Martha Schumaher, su kuria kartu dirbo nuo 1985 m. Kartu jie susilaukė 2 dukterų.

Mirė sulaukęs 91 metų.[3]

Jaunesnis Dino broils Luigi bei dėdė Aurelio taip pat yra kino prodiuseriai. Aurelio De Laurentiis vadovauja futbolo klubui S.S.C. Napoli.

Dalinė filmografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Dino De Laurentiis“. Telegraph.co.uk. 11 November 2010. Nuoroda tikrinta 21 December 2017.
  2. Arnold, Laurence (11 lapkričio 2010). „Dino De Laurentiis, Producer of Film Spectacles, Dies at 91“. Business Week. Suarchyvuotas originalas 14 November 2010. Nuoroda tikrinta 11 November 2010.
  3. „Filmmaker Dino De Laurentiis Dies at Age 91“. USA Today.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]