Dinizija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Dinizia

Aukštoji dinizija
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Erškėčiažiedžiai
( Rosidae)
Eilė: Pupiečiai
( Fabales)
Šeima: Pupiniai
( Fabaceae)
Pošeimis: Mimosoideae
( Mimosoideae)
Triba: Mimoseae
( Mimoseae)
Gentis: Dinizija
( Dinizia)
Binomas
Dinizia
Ducke, 1922

Dinizija (Dinizia) – magnolijūnų (Magnoliophyta) skyriaus, pupinių (Fabaceae) šeimos, aukštų arba labai aukštų medžių gentis. Aukštoji dinizija yra aukščiausias pupinių šeimos augalas. Taip pat manoma, kad tai vieni sunkiausių tarp Žemėje gyvenančių gyvųjų organimų, pavyzdžiui Dinizia jueirana-facao rūšis, kurios aukštis 40 m, bet sveria beveik 62 tonas, beveik tiek pat kiek sunkiausias kašalotas[1].

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Natūraliai auga Pietų Amerikos šiaurės rytuose – atogrąžų zonoje esančiuose drėgnuosiuose atogrąžų miškuose. Bet patvinkusios žemės, vandenių užliejamų atogrąžų miškų netoleruoja, ir auga aukštumose.

Rūšys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Beveik šimtą metų buvo manyta, kad tai monotipinė gentis, kol 2017 metais buvo aprašyta naujai atrasta Dinizia jueirana-facao rūšis. Šiuo metu yra išskiriamos dvi medžių rūšys:

  • Dinizia excelsa Ducke – Aukštoji dinizija; viena aukščiausių medžių rūšių pasaulio atogrąžų miškuose – aukščiausias individas yra 88,5 m aukščio.
  • Dinizia jueirana-facao G.P.Lewis & G.S.Siqueira; viena rečiausių medžių rūšių pasaulyje – 2017 m. duomenimis buvo žinomi tik 25 individai, pagal kuriuos ir buvo pirmą kartą aprašyta.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]