Digital object identifier

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
DOI logotipas

Digital object identifier (DOI, liet. skaitmeninio objekto identifikatorius) – nuolatinis skaitmeninis identifikatorius, suteikiamas objektui (tiksliau – intelektinės nuosavybės objektui) ir naudojamas jam skaitmeninėje erdvėje identifikuoti. DOI yra nepriklausomas nuo objekto vietos ir aprašo, kur tas objektas ar informacija apie jį gali būti rasta internete. Informacija apie tą objektą gali kisti, tačiau DOI vardas nekinta. Vienas populiariausių DOI pritaikymų – skaitmeninio identifikatoriaus suteikimas moksliniams straipsniams.

DOI identifikatorių sistema paremta rankenėlių sistema,[paaiškinti] kuri padeda suteikti unikalų skaitmeninį identifikatorių komerciniams skaitmeniniams leidiniams.[1]

Sistemą prižiūri ir skaitmeninius identifikatorius priskiria Tarptautinis DOI fondas (angl. International DOI Foundation), kurį sudaro atviros narystės konsorciumas iš komercinių ir nekomercinių partnerių. DOI yra registruotas šio fondo prekės ženklas.

DOI sistema panaši į Uniform Resource Name (URN) ir Persistent Uniform Resource Locator (PURL) sistemas.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Maja Žumer, red. (2011). Valstybinė bibliografija skaitmeniniame amžiuje: patarimai ir naujos kryptys (PDF). Vertė Tomas Auškalnis. Vilnius: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. p. 74. ISBN 978-609-405-053-4.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]