Diablo II

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Diablo II
Kūrėjas Blizzard Entertainment
Leidėjas Blizzard Entertainment
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 2000 m. birželio 29 d. (JAV)
Žanras (-ai) Veiksmo RPG, hack and slash[1]
Režimas Vieno žaidėjo,
kelių žaidėjų
Reitingai ESRB: M (suaugusiems)
Platforma Windows, Mac OS
Versija
Variklis
Platinimas
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Diablo
Kitos dalys žr. lentelę apačioje
Oficialus žaidimo puslapis

Diablo II – 2000 m. kompiuterinis žaidimas, kurį sukūrė ir išleido JAVBlizzard Entertainment“ kompanija „Windows“ ir „Mac“ sistemoms. Tai hack and slash žanro žaidimas su RPG elementais, pasižymintis tamsiosios fentezi ir siaubo žanrų temomis. Žaidime yra vieno žaidėjo ir keleto žaidėjų režimai (vietiniu tinklu arba internete). Žaidimo eigoje kovojama su būriais priešininkų, herojų savybes galima tobulinti pasirinktomis kryptimis.

„Diablo II“ susilaukė palankaus kritikų įvertinimo: pagal metacritic.com duomenis, įvertintas vidutiniškai 88 balais iš 100.[2]

2001 m. išleistas žaidimo papildymas „Diablo II: Lord of Destruction“, su kuriuo žaidimas papildytas dviem herojų klasėmis ir papildomais lygiais užbaigus „Diablo II“. Žaidimas išliko populiarus visą dešimtmetį, 2012 m. pasirodė jo tąsa „Diablo III“.

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Diablo II“ veiksmas prasideda po žaidimo „Diablo“ įvykių. Pirmajame žaidime herojus nugalėjo teroro valdovą Diablo ir jo dvasią įkalino dvasios akmenyje (soulstone), kurį saugojo su savimi. Tačiau Diablo dvasia ilgainiui užvaldė herojų, kuris paliko Tristramo miestą, virto Tamsiuoju klajūnu (Dark Wanderer) ir iškeliavo į Rytus. Kur jis praeidavo, prisikeldavo numirėliai, iš po žemių pradėdavo lysti monstrai ir įvairios pabaisos, kurie puldavo žmones. Žaidimo veiksmas prasideda stovykloje, į kurią pasitraukė karių vienuolių ordinas, siaubūnų išvarytas iš vienuolyno.

Herojų klasės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidėjas gali pasirinkti savo herojų iš 5 klasių, herojų klases galima sąlygiškai suskirstyti į kovotojus ginklais ir kovotojus magija, bei subalansuotas klases:

„Diablo II“ vaizdalaukis, rodantis herojaus aprangą, ginklus ir inventorių. Raudonas rutulys kairėje vaizduoja herojaus sveikatos rezervą, mėlynas dešinėje − burtų manos rezervą. Šiuos rezervus herojus gali atsistatyti sveikatos ir manos porcijomis iš inventoriaus. Inventoriuje papildomai herojus gali nešiotis įvairių objektų: ginklų, aksesuarų ir pan., kuriuos gali keisti ar naudoti, priklausomai nuo situacijos kovų laukuose
  • Barbaras (efektyvus artimoje kovoje šaltaisiais ginklais);
  • Amazonė (ginkluota ietimi ir lanku);
  • Paladinas (riteris, ginkluotas kardu ir skydu, subalansuota klasė);
  • Nekromaceris (kovoje naudojantis burtais prikeliamus numirėlius ir įvairius monstrus);
  • Burtininkė (kovoje naudojanti elementines jėgas: žaibą, ugnį, šaltį);

„Lord of Destruction“ papildymo naujos klasės:

  • Druidas (kovoje naudojantis burtais iškviečiamus laukinius gyvūnus ir gamtos stichijos jėgas);
  • Asasinė (subalansuota klasė tarp fizinių atakų ir magijos, naudojanti greitį ir spąstus);

Pasirinktam herojui galima parinkti batus, šarvus, diržą, galvos apsaugą, 2 žiedus ir 1 amuletą. Visi šie aksesuarai gali turėti įvairių savybių, kurios sustiprina herojų. Kiekviena klasė turi skirtingus ginklų parinkimo variantus, pavyzdžiui, Barbaras ir Asasinė gali naudotis dviem ginklais (kiekvienai rankai), tačiau Amazonė gali naudotis tik viena ietimi arba tik vienu lanku (užima dvi rankas), Paladinas gali naudotis kardu ir skydu (kiekvienai rankai). Ginklai ir skydai taip pat gali turėti įvairiausių savybių, kurios suteikia žaidėjo pasirinktus pranašumus kovoje.

Herojai gali naudotis kitos klasės ginklais, tačiau stipriausios jų savybės pasiekiamos, kai jie naudojasi specifiniais savo klasei skirtais ginklais. Kiekvienas herojus turi rolių sistemą, kurią galima tobulinti pasirinktomis kryptimis: padaryti herojų atsparesnį, galingesnį kurio nors tipo atakomis, išvystyti magiją, paveikiančią priešininkus ir pan. Herojų išsivystymo laipsnis (nuo 1 iki 99) kyla renkant patirties taškus kovose. Su kiekvienu išsivystymo laipsniu herojus įgyja taškų, kuriuos galima paskirstyti tarp keturių jo savybių: atakos galingumo, atakos taiklumo, sveikatos rezervo ir manos rezervo.

Žaidimo turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimas suskirstytas į 4 veiksmus (aktus). Juos baigus, su „Lord of Destruction“ papildymu istorija tęsiama 5 akte. Herojaus tikslas − nugalėti tris „pirmuosius blogius“ − tris „bosus“, kurių vardai parinkti pagal blogio dvasių vardus: Diablo (velnias), Mephisto (Mefistofelis) ir V akte − Baal (Baalas). Šie monstrai yra suplanavę pragaro jėgų įsiveržimą į žmonių pasaulį.

Žaidime kovojama su būriais įvairiausių monstrų, baidyklių, gyvių, skeletonų, zombių, kurie, pereinant lygius, būna vis skirtingi. Kovojama šaltaisiais ginklais ir magija. Nugalėjus priešininkus, jie pameta aukso, magijos ir sveikatos porcijų, ginklų, aksesuarų, akmenų su runomis, brangakmenių ir t. t. Šie objektai taip pat randami skryniose, statinėse, po akmenimis ir pan. Svarbią žaidimo dalį užima vis galingesnių kostiumų, aksesuarų, ginklų parinkimas herojui. Papildomai ginklų įsigyti ir juos parduoti galima pas žaidime sutinkamus prekiautojus, bei kurti visiškai naujus objektus su turima stebuklinga dėže Horadric Cube.

Kiekvienas žaidimo aktas turi skirtingą aplinką:

„Diablo II“ kovos scena II akto dykumos aplinkoje. Žaidimo herojus valdomas iš aukšto trečiojo asmens perspektyvos matymo kampo. Žaidimas taip organizuotas, kad jo valdymui pakanka kompiuterio pelės su dviem mygtukais.
  • I akte kovojama lygumose, olose ir senoviniame vienuolyne, bei jo rūsiuose (akto „bosas“ − demonas Andariel);
  • II akte kovojama dykumose, senoviniuose dykumų kapuose ir rytų kultūros miesto Lut Gholeino požemiuose (akto „bosas“ − demonas Duriel);
  • III akte kovojama džiunglėse ir senoviniuose apleistuose griuvėsiuose (akto „bosas“ − neapykantos valdovas Mephisto);
  • IV aktas yra trumpesnis už likusius. Jame kovojama pragaro prieangyje (akto „bosas“ − teroro valdovas Diablo);

„Lord of Destruction“ papildymo aktas:

  • V akte kovojama kalnų dykynėse, ledo olose ir lavos požemiuose (akto „bosas“ − naikinimo valdovas Baal);

Po žaidimo baigimo panaudojus Horadric Cube galima atidaryti papildomą slaptą, taip vadinama „Karvių lygį“, kuriame kovojama su agresyviomis karvėmis.

Kiekviename žaidimo akte yra stovyklavietę atitinkanti vietovė, kurioje herojus gali pirkti ir parduoti ginklus, aksesuarus, pasamdyti pagalbininką kovose, kalbėtis su nevaldomais veikėjais. Iš šių pokalbių aiškėja žaidimo siužeto detalės, sužinomos misijų užduotys. Herojų lydi ir patarimais padeda jo žaidimo pradžioje išgelbėtas išminčius Deckard Kain. Žaidimas pradedamas Normaliame sunkumo lygyje, kurį perėjus galima peržaisti žaidimą Košmaro (Nightmare) lygyje, o perėjus šį − sunkiausiame Pragaro (Hell) lygyje. Su žaidimo eiga priešininkai tampa vis stipresni ir sunkiau nugalimi nepaisant herojų tobulėjimo. Hell sunkumo lygyje kai kurie priešininkai gali būti visiškai atsparūs magijos ar fizinėms atakoms, būti labai greiti, stiprūs specifinėmis atakomis, greitai atstatyti savo gyvybės rezervus ir teleportuotis iš kovos lauko. Žaidime yra hardcore režimas, kurį pasirinkus ir nors vieną kartą žuvus herojui, žaidimas pradedamas visiškai iš naujo Normaliame lygyje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Inside Mac Games News: Diablo III: Timeline, Expanded RPG Elements, iTunes D3 Music“. Insidemacgames.com. Suarchyvuotas originalas 2011-06-07. Nuoroda tikrinta 2010-09-15.
  2. metacritic.com

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]