Dennis Oppenheim

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Denisas Openheimas
angl. Dennis Oppenheim
Gimė 1938 m. rugsėjo 6 d.
Electric City, Vašingtonas (valstija), JAV
Mirė 2011 m. sausio 21 d. (72 metai)
Niujorkas, JAV
Tautybė amerikietis
Veikla JAV skulptorius
Išsilavinimas California College of Arts and Crafts, Stanford University
Žinomas (-a) už konceptualusis menas, žemės menas

Denisas Openheimas (angl. Dennis Oppenheim; 1938 m. rugsėjo 6 d. Electric City – 2011 m. sausio 21 d. Niujorke) – žymus amerikiečių menininkas konceptualistas, laikomas žemės meno, kūno meno, videomeno novatoriumi, skulptorius ir fotografas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Denisas Openheimas gimė 1938 m. rugsėjo 6 d. Electric City, Vašingtone, JAV. Deniso Openheimo tėvai buvo rusų imigrantai, jo tėvas – žydų tautybės.

1964 m. Denisas Openheimas įgijo menų bakalauro laipsnį Kalifornijos menų ir amatų koledže (California College of Arts and Crafts) Oklande, Kalifornijoje, o vėliau, 1965 m. – menų magistro laipsnį Stanfordo universitete Palo Alto mieste, Kalifornijoje.

1966-aisiais menininkas persikėlė į Niujorką, kur 1968-aisiais buvo surengta pirmoji personalinė jo paroda. Denisas Openheimas gyveno ir dirbo Niujorke visą likusį gyvenimą. Mirė 2011 m. sausio 21 d., sulaukęs 72 m. amžiaus.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Deniso Openheimo ankstyvieji darbai buvo įtakoti koceptualaus meno judėjimo, susiję su atlikimo/kūno menu (performance/body art) ir su ankstyvuoju žemės meno (land art, earth art) judėjimu. Nuo 1966 iki 1968 m. Deniso Openheimo efemeriniai žemės meno darbai buvo formos, iškirstos lede/sniege, tokios kaip: Metinės Rievės (1968) – žiedų, iškirstų sniege serijos, ties JAV/Kanados siena, ir Gallery Transplant (1969), kai jis iškirto galerijos kontūrus sniege, taip pat vaizdai, iškirsti kviečių laukuose su kombainais, ir milžiniški persidengiantys pirštų antspaudai, nusidriekę Lewiston`o laukuose, Niujorke. Kartu su Michael Heizer, Robert Smithson ir Robert Morris jis kūrė svarbius žemės meno darbus 1968 m., eksponuotus Dwan galerijoje Niujorke.

1968 m. Denisas Openheimas tapo draugais su Vito Acconci, ir kartu ėmėsi kurti kūno meną, tokį kaip Reading Position for Second Degree Burn (1970), kai jis gulėjo saulėje penkias valandas su atversta knyga ant krūtinės. Aštunto dešimtmečio pradžioje jis buvo vienas iš menininkų, naudojančių filmus ir video savo performansuose.

Devintojo dešimtmečio pradžioje jis pradėjo kurti mašinų dalis, sudėtingus, erdvę užpildančius įrenginius, o antroje dešimtmečio pusėje jis dirbo su „kasdienių objektų transformavimu į meną“. Nuo paskutinio XX amžiaus dešimtmečio vidurio menininkas kūrė didelio mastelio viešus meno kūrinius didžiuosiuose pasaulio miestuose, kai kuriuos – gana kontroversiškus.

Denisas Openheimas buvo Guggenheim Foundation ir National Endowment for the Arts narys, dalyvavo Venecijos bienalėje ir Johanesburgo bienalėje 1997 m. 2007 m. jis buvo apdovanotas už gyvenimo pasiekimus Vankuverio Skulptūros bienalėje

Pirmoji šio menininko skulptūra Lietuvoje, Europos parke, Krėslas/baseinas, pastatyta 1996 metais. Milžiniško krėslo sukūrimui panaudota apie 300 metrų vamzdžio, 100 m² cinkuoto tinklo, į jį pripilta daugiau nei 2 tonos vandens. Gerianti struktūra su inksto formos baseinu – antroji Denniso Oppenheimo skulptūra Europos parke – pastatyta 1998 metais. 10 metrų aukščio, 10 metrų ilgio ir 5,5 metrų pločio „gerianti struktūra“ panaši į namelį su banguotu stogu.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]