Demilitarizuota zona

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Observatorija Korėjos demilitarizuota zonoje.

Demilitarizuota zona (DMZ[1]) – teritorija, kurioje sutartimis ar susitarimais tarp valstybių, karinių galybių ar besivaržančių grupių draudžiama įrengti karinius objektus ar vykdyti karinę veiklą. Demilitarizuota zona dažnai yra palei nustatytą sieną arba ribą tarp dviejų ar daugiau karinių galių ar aljansų. Kartais demilitarizuota zona gali sudaryti de facto tarptautinę sieną, pavyzdžiui, Korėjos demilitarizuota zona.

Daugelis demilitarizuotų zonų laikomos neutraliomis teritorijomis, nes nė vienai pusei neleidžiama jų kontroliuoti, net ir ne kovinio administravimo tikslais. Kai kurios zonos lieka demilitarizuotos po to, kai pagal susitarimą kontrolė perduodama valstybei, kuri iš pradžių atsisakė teisės išlaikyti karines pajėgas ginčijamoje teritorijoje. Taip pat įmanoma, kad galybės susitaria dėl zonos demilitarizavimo oficialiai neišspręsdamos savo atitinkamų teritorinių pretenzijų, kad ginčą būtų galima išspręsti taikiomis priemonėmis, pavyzdžiui, diplomatiniu dialogu arba tarptautiniu teismu.

Žinomiausios dabartinės demilitarizuotos zonos yra:

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Oren, Michael (2003-06-03). Six Days of War: June 1967 and the Making of the Modern Middle East. Presidio Press. p. 7. ISBN 978-0345461926.
  2. art. 1, 1959 
  3. Walker, Philip (2011-06-24). „The world's most dangerous borders“. Foreign Policy. Suarchyvuota iš originalo 2017-03-08.
  4. Original Spitsbergen Treaty