Nėštumo ir gimdymo atostogos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Dekretinės atostogos)

Nėštumo ir gimdymo atostogos (dekretinės atostogos, motinystės atostogos), šnek. dekretas - atostogos, kurios suteikiamos dirbančioms moterims nustatytam laikotarpiui iki ir po gimdymo.

Lietuva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuvoje moterims suteikiamos nėštumo ir gimdymo atostogos - 70 kalendorinių dienų iki gimdymo ir 56 kalendorinės dienos po gimdymo (komplikuoto gimdymo atveju arba gimus dviem ir daugiau vaikų - 70 kalendorinių dienų). Šios atostogos apskaičiuojamos bendrai ir suteikiamos moteriai visos, nepaisant faktiškai iki gimdymo panaudotų dienų skaičiaus (LR darbo kodeksas, 179 str. „Nėštumo ir gimdymo atostogos“)[1]. Darbuotojams, įvaikinusiems naujagimius ar paskirtiems jų globėjais, suteikiamos atostogos už laiką nuo įvaikinimo ar globos nustatymo dienos, kol kūdikiui sueis 70 dienų. Už nustatytų atostogų laiką mokama Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nustatyta pašalpa.

Darbdavys užtikrina darbuotojų teisę po šių atostogų grįžti į tą pačią ar lygiavertę darbo vietą (pareigas) ne mažiau palankiomis sąlygomis, įskaitant darbo užmokestį, ir naudotis visomis geresnėmis sąlygomis, įskaitant darbo užmokestį, į kurias jis būtų turėjęs teisę, jeigu būtų dirbęs.

Kitos šalys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokietijoje motinystės atostogas (vok. Mutterschaftsurlaub) reguliuoja Motinystės apsaugos įstatymas (Mutterschutzgesetz), valstybės tarnyboje - Mutterschutzverordnung ir paraleliniai federalinių žemių aktai. Įtvirtina teisė į 6 savaičių trukmės atostogas prieš gimdymo terminą ir 8 savaitės po (ankstyvo gimdymo arba kelių vaikų - 12 sav.), paliekama 100 % darbo užmokesčio.

Rusijoje teisę į šias atostogas nustato Darbo kodekso 255 straipsnis. Atostogos suteikiamos dirbančioms moterims - 70 dienų iki ir po gimdymo. Už šį laikotarpį mokama socialinė išmoka prilygstanti vidutiniam uždarbiui[2], skaičiuojamam per paskutinius dvylika mėnesių. Atostogos suteikiamos tik moteriai. Rusijoje nenumatytos dekretinės atostogos vyrams, tačiau motinos dekretinių atostogų metu jis gali pasiimti eilines atostogas, nepriklausomai nuo pradirbto laiko įmonėje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. LR darbo kodeksas (2009-12-21 redakcija)
  2. Статья 255 ТК РФ. Отпуска по беременности и родам», ст. 14 Федерального закона от 29 декабря 2006 г. N 255-ФЗ "Об обязательном социальном страховании на случай временной нетрудоспособности и в связи с материнством.