Death Grips

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.
Death Grips

Death Grips koncerto metu 2015 m.
Biografija
KilmėSakramentas, Kalifornija, JAV
ŽanraiEksperimentinis hiphopas, industrial hiphop, punk-rap
Aktyvumo metai2010–dabar
Įrašų kompanijaThird Worlds, Harvest, Epic, Warp
Susijusi veiklaBjörk, the I.L.Y.’s, Fyre, Hella, Team Sleep, Tera Melos
Svetainėthirdworlds.net
Nariai
MC Ride
Zach Hill
Andy Morin

Death Grips – amerikiečių 2010 m. susikūrusi eksperimentinio hiphopo grupė iš Sakramento. Grupę sudaro reperis ir vokalistas Stefan Burnett (geriau žinomas kaip MC Ride), būgnininkas ir prodiuseris Zach Hill bei instrumentalistas ir prodiuseris Andy Morin (dar žinomas kaip Flatlander). Grupės atliekama muzika yra hiphopo, industrial, pankroko ir noise rock žanrų mišinys.

2011-ųjų balandį grupė išleido miksteipą pavadinimu Exmilitary, o sekančiais metais ir debiutinį albumą The Money Store, kurie susilaukė kritikų pripažinimo. Greitai po kontrakto su įrašų studija Epic Records pasirašymo 2012-ais metais grupė suteikė galimybę nemokamai parsisiųsti antrąjį jų albumą No Love Deep Web. Dėl šio sutarties su studija pažeidimo bendradarbiavimas buvo nutrauktas. 2013-ais metais išleistas trečiasis albumas Government Plates. Grupei neįvykdžius įsipareigojimų atlikti kelis pasirodymus buvo paskelbta, jog grupė 2014-ųjų liepą išsiskirs, tuo pačiu išleisdama ketvirtąjį albumą The Powers That B . Tačiau, 2015-ųjų kovo mėn. grupė atskleidė ketinimą sukurti dar šiek tiek muzikos, o vėliau paskelbė atliksianti ir pasaulinį turą. Tų pačių metų bėgyje buvo paskelbta apie penktojo albumo Bottomless Pit kūrimą, kuris buvo išleistas 2016-ųjų gegužės mėn.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2010-2011: Susiformavimas ir Exmilitary[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stefan Burnett, Andy Morin bei Zach Hill susibūrė į grupę Death Grips 2010-ųjų gruodžio 21 d. Sakramente, Kalifornijoje.

Tą pačią dieną jie įrašė pirmąjį savo kūrinį pavadinimu "Full Moon (Death Classic)", kuris buvo išleistas tik kovo 8d. 2011-aisiais. Tuomet jis pasirodė kartu su penkiomis kitomis dainomis naujame EP pavadintu grupės pavadinimu - Death Grips. Balandžio 21-ąją išleistas nemokamas miksteipas Exmilitary su trimis dainomis iš buvusio EP bei naujais kūriniais.

2011-ųjų pavasarį bei vasaros pradžioje grupė atlikinėjo smulkius gyvus pasirodymus, o Exmilitary toliau plito internete, susilaukdamas kelių teigiamų atsiliepimų iš muzikos kritikų. Šiuo metu grupės nariai vengė viešumos, todėl vienintelis žinomas grupės narys buvo Zach Hill.

2012: The Money Store ir No Love Deep Web[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2012-ųjų vasario 27d. grupė pasirašė sutartį su įrašų studija Epic Records bei paskelbė 2012-aisiais išleisianti 2 albumus. Pirmasis albumas The Money Store išleistas balandžio 21-ąją. Trys albumo dainos ("Blackjack", "Get Got" bei "The Fever (Aye Aye)") buvo išleistos kaip singlai dar prieš pasirodant pačiam albumui. Dainų "Blackjack", "The Fever (Aye Aye)", "I've Seen Footage", "Hustle Bones", "Double Helix" bei "Get Got" klipai buvo taip pat patalpinti YouTube.com puslapyje.

Gegužės mėnesį grupė suplanavo trisdešimties pasirodymų tarptautinį turą, turėjusį paremti The Money Store, tačiau netrukus atšaukė šiuos planus norėdami pabaigti antrąjį savo 2012-ųjų metų albumą. Šis poelgis sukėlė daugelio jų fanų bei įrašų studijos pasipiktinimą. Sekantys keturi mėnesiai buvo praleisti Sakramente, įrašinėjant albumą No Love Deep Web. Tuo pačiu grupė, gavusi leidimą, sukūrė du atlikėjos Björk dainų remiksus "Sacrifice" bei "Thunderbold", kurie vėliau buvo patalpinti tos pačios atlikėjos Biophilia Remix Series albume. Taip pat grupė išleido dar dvi dainas: "@deathgripz" (turėjusi būti išleista kartu su albumu The Money Store) rugsėjo 10-ąją bei "True Vulture Bare" rugsėjo 29-ąją buvo nutekintas ir patalpintas į YouTube.com. Šiam takeliui klipąsukūrė Galen Pehrson spalio 17-ąją, bei panaudojo kaip projektą šiuolaikinio meno muziejuje Los Andžele.

Spalio 1-ąją grupė savarankiškai patalpino naujus įrašus internete bei platino nuorodas per "Twitter", "Soundcloud", "BitTorrent" ir kt. Vėliau paaiškėjo, kad atlikėjai nesutiko su įrašų studijos sprendimu neišleisti albumo iki 2013-ųjų ir patys išplatino naują albumą internete. Šis incidentas lėmė grupės bei įrašų studijos Epic Records bendradarbiavimo pabaigą nuo lapkričio 1-osios dienos. Prie to taip pat prisidėjo ir asmeninių el. laiškų išplatinimas "Facebook" socialiniame tinkle.

Death Grips Niujorke

2013-2014: Government Plates, Niggas on the Moon bei numatytas išsiskyrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2013-ųjų kovą grupė išleido seriją klipų YouTube.com pavadinimu "No Hands". Kovo 20d. muzikinis videoklipas dainai "Lock Your Doors" buvo išleistas. Videoklipą sudaro medžiaga filmuota renginyje SXSW, kurioje grupės perkusininkas Zach Hill dalyvavo naudodamasis Skype.

Kovo 10d. buvo paskelbta, kad Zach Hill rašo bei prodiusuoja nuosavą pilnametražį filmą, kurio garso takeliu pasirūpins patys Death Grips. Taip pat buvo paskelbta, kad dirbama ties nauju albumu. Liepos 8-ąją grupė paskelbė sukūrusi naują, nuosavą įrašų studiją pavadinimu Third Worlds, to pasiekta bendradarbiaujant su Harvest/Capitol bei Caroline įrašų studijomis.

Death Grips planavo pasirodyti Lollapalooza festivalyje rugpjūčio 3d., tačiau pasirodymas buvo atšauktas po to, kai grupė pasirodymo išvakarėse, užuot atvykusi į Bottom Lounge, paliko vietoj savęs sugroti dalį dar neįrašytų takelių. Šios scenos gale, ant sienos buvo atspausdintas ir pakabintas grupės fano el. laiškas/savižudybės raštelis. Sužinoję apie grupės neatvykimą fanai sugadino paliktą įrangą. Taip pat atšauktas buvo ir pasirodymas festivalyje Montreal's Osheaga Music and Arts Festival rugpjūčio 4 d. Po kurio laiko paaiškėjo, jog grupė niekad ir neketino pasirodyti Lollapalooza festivalyje, o palikti būgnai tebuvo skirti vaikams mokyti.

Lapkričio 13d. grupė išleido albumą Government Plates. Nuorodos buvo paskelbtos grupės Facebook puslapyje. Taip pat buvo išleisti ir videoklipai kiekvienai iš vienuolikos albumo dainų. Į albumą įtraukta buvo ir daina "Birds" , buvusi išleista anksčiau tais pačiais metais. Lapkričio 19d. albumas pasirodė ir plokštelių bei CD diskų formatu, taip pat Spotify platformoje padedant Harvest Records. Oficialus leidimas pasirodė tik 2014-ųjų sausio 14 d. per iTunes bei Spotify platformas. Sausio 16 d. su grupe sutartį pasirašė ir Warp Music Publishing įrašų grupė. Jai buvo suteiktos teisės platinti pasauliniu mastu, tiek buvusius, tiek būsimus albumus bei kūrinius.

Sausio 19 d. Zach Hill pareiškė, jog grupė ėmėsi naujų įrašų kūrimo bei planuoja vasarą leistis į turą. Kovo 15 d. buvo patvirtinti turo planai bei bendradarbiavimas su Nine Inch Nails bei Soundgarden grupėmis turo metu. Birželio 8 d. paskelbė apie dvigubą albumą The Powers That B, su nuoroda atsisiųsti pirmą albumo dalį Niggas on the Moon. Antroji dalis - Jenny Death – turėjo pasirodyti vėliau tais pačiais metais.

Liepos 2-ąją Death Grips oficialiai paskelbė apie jų išsiskyrimą savo Facebook puslapyje. Skelbimą sudarė nuotrauka, kurioje buvo matoma servetėlė su žinute: "Šiuo metu esame geriausioje savo formoje ir todėl Death Grips atėjo galas. Oficialiai sustojame. Visi pasirodymai gyvai atšaukiami. Mūsų dvigubo albumo The Powers That B sulauksite šių metų bėgyje. Death Grips visada buvo ir visada yra koncepcinė meno paroda, įrėminta garso bei vaizdo. Daugiau nei "grupė". Ištikimiems mūsų fanams - likit kieti."

2014-2015: Po išsiskyrimo, Fashion Week, Jenny Death[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

MC Ride pasirodymo metu (2012)

Spalio 10 d. 2014-aisiais pranešė pabaigę The Powers That B, atskleidė albumo dizainą. Gruodžio 9 d. išleista daina pavadinimu "Inanimate Sensation"Jenny Death dalies.

Sausio 4 d. 2015-aisiais, be jokio įspėjimo, grupė išleido garso takelį Fashion Week be vokalų. Dainų pavadinimai "Runway J", "Runway E" ir t. t. susidėlioja į frazę "JENNY DEATH WHEN" (nuoroda į antrają albumo The Powers That B dalį, kuri dar nėra pasirodžiusi). Vasarį grupė paviešino klipą, kuriame nusifilmavo repetuojant. Kovo 6d. paslaptinga Twitter paskyra (@bbpoltergiest), kuri, kaip buvo įtariama, buvo priklausanti grupės nariams, paskelbė, jog albumas pagaliau bus išleistas kovo 31 d. (su galimais išankstiniais užsakymais nuo kovo 17 d.). Taip pat kovo 24 d. paskelbta apie turą ir bilietus į jį parduodamus jau tą pačią savaitę.

Death grips išleido dainas "On GP" ir "The Powers That B" kovo 12 d. ir 17 d. atitinkamai. Kovo 24 d. grupė paskelbė besileisianti į turą. Pasaulinis turas tęsėsi nuo birželio 19 d. iki liepos 25 d. Taip pat buvo galima pamatyti grupės pasirodymus jų turo po šiaurės Ameriką metu bei FYF Fest festivalyje gegužės mėnesį Los Andžele.

Birželio 4 d. grupės oficialiame tinklapyje pasirodė albumas "I've Always Been Good at True Love", kuris, kaip paaiškėjo, buvo sukurtas grupės narių Andy Morin ir Zach Hill.

2015-dabartis: Bottomless Pit bei šeštasis albumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2015-ųjų spalio 21-ąją Death Grips paviešino klipą pavadinimu Bottomless Pit . Klipe matomas 2013-aisiais filmuotas įrašas, kuriame amerikiečių aktorė Karen Black cituoja eilutes iš Zach Hill parašyto scenarijaus keli mėnesiai prieš jai mirštant. Grupė taip pat paskelbė, jog tai yra sekančio, penktojo, jų albumo pavadinimas. 2016-ųjų sausio 4 d. buvo paskelbta, jog grupė pasirodys 2016 Coachella Valley Music and Arts Festival festivalyje. Vasario 6 d. grupė paviešino dainą pavadinimu "Hot Head". Po to išsiaiškinta, jog tai antroji naujojo albumo daina.

Kovo 13 d. grupė paviešino 32 minutes trunkantį videoklipą pavadinimu "Interview 2016". Klipe matomi Death Grips, iš kurių interviu ima "Tuesdays With Matthew" vedėjas Matthew Hoffman. 22 minutės garso yra pakeistos negirdėtu instrumentiniu takeliu, atliekamu Death Grips.

Kovo 18 d. buvo paviešintas naujo albumo dizainas bei takelių sąrašas. Balandžio 19 d. grupė paskelbė, jog naujo albumo Bottomless Pit skaitmeninė versija bus išleista gegužės 6 d. Taip pat buvo pasidalinta ir dainų žodžiais.

Zach Hill (būgnai)

Balandžio 29 d. per klaidą albumas buvo paviešintas. Gegužės 5 d. grupė pilną albumą patalpino YouTube.com.

Spalio 25 d. Death grips paskelbė, jog bus galima įsigyti Fashion Week bei Interview 2016 plokšteles nuo lapkričio 25 d. Tiražo limitas - 3000 kopijų.

2017-ųjų gegužės 22 d. Death Grips įkėlė naują 22 minučių trukmės dainą pavadinimu "Steroids (Crouching Tiger Hidden Gabber Megamix)". Tuo pačiu paskelbė, jog yra kuriamas šeštasis albumas. Liepos 17 d. grupė paskelbė vyksianti į turą kartu su industrinio metalo grupe Ministry ir surengsianti 21-ą pasirodymą 2017-ųjų rudenį. Spalio 4 d. grupė patalpino vaizdo įrašą pavadinimu "Death Grips 2017 US Tour Promo". Greitai po to buvo įkeltas ir dar vienas įrašas "Death Grips - electronic drum solo dub mix (single take)", kuriame grojo to paties pavadinimo nauja daina.

Stilius[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Death Grips kuriama muzika inkorporuoja nemažai skirtingų stilių, įskaitant hip hop, punk, elektronika, noise ir industrinė muzika. Jie buvo kategorizuojami kaip eksperimentinis hip hopas, rap rokas, elektro pankas, industrinis hip hopas, punk repas. Grupė žinoma ir dėl atlikėjo MC Ride tamsių, paslaptingų dainų žodžių bei itin agresyvaus repavimo būdo. Taip pat grupė susilaukė dėmesio ir dėl laukinių gyvų pasirodymų bei elgesio scenoje. Žinoma, jog grupė nevengia instrumentų naikinimo pasirodymų metu. Būgnininkas Zach Hill yra ne kartą intensyviai grojęs iki traumos, vienąsyk grojo surakintas antrankiais. Klavišininkas Andy Morin taip pat žinomas dėl gabumų improvizuoti pasirodymo metu, sporadiškų bei iššaukiančių judesių scenoje.

Pažymėtina, jog grupė pasirodymo metu yra linkusi spontaniškai tarp dainų įtraukti ilgesnius improvizacijos periodus, vedamus Zach Hill bei Andy Morin. MC Ride žinomas ir dėl plataus ir įvairaus vokalo stiliaus atliekant kūrinius, t. y. neapsiribojama dainavimu, įtraukiami ir rėkimo, šnekėjimo, šnabždėjimo elementai. Nestandartiškas Andy Morin prodiusavimo stilius parenkant tam tikras kitų atlikėjų dainų dalis ir įmaišant jas į grupės dainas bei nepailstantis, netaisyklingas, greitas, triukšmingas bei sudėtingas Zach Hill perkusijos stilius (stiliaus "math rock" įtaka) suteikia grupei Death Grips visiškai savitą jausmą, nerandamą niekur kitur.

Taip pat grupė žinoma ir dėl žemos raiškos, išskirtinio vizualinio stiliaus, kurį jie perteikia pasirodymų metu, videoklipuose bei kituose leidiniuose.

Pop kultūroje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena iš labiausiai žinomų grupės fanų yra atlikėja Björk. Manoma, jog atlikėja yra siuntusi savo balso įrašus vieno iš grupės Death Grips albumų kūrimui. Aktorius Robertas Patinsonas taip pat yra žinomas kaip grupės gerbėjas bei yra prisidėjęs prie dainos "Birds" kūrimo nusiųsdamas grupei grojimo gitara įrašą, kurį jie vėliau panaudojo.

Sergio Pizzorno iš grupės Kasabian taip pat yra grupės fanas. Pasak jo, būtent Death Grips darė įtaką kuriant albumą 48:13, kuris buvo pirmoje vietoje Jungtinėje Karalystėje.

Donny McCaslin teigė, jog Death Grips darė įtaką atlikėjui David Bowie, jam kuriant jo paskutinį albumą Blackstar.

Grupės daina "Hacker" įtraukta į videožaidimo Battlefield Hardline garso takelį. Jų dainos taip pat buvo naudojamos įvairiose reklamos bei TV laidose (pvz. Waterloo Road, Animals, Westworld and BoJack Horseman)

Grupės nariai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • MC Ride – vokalas, žodžių rašymas
  • Zach Hill – būgnai, programavimas, prodiusavimas
  • Andy Morin – klavišiniai, programavimas, bosinė gitara, prodiusavimas

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Death Grips EP (2011)
  • Exmilitary (2011)
  • The Money Store (2012)
  • No Love Deep Web (2012)
  • Government Plates (2013)
  • Fashion Week (2015)
  • The Powers That B (2015)
  • Bottomless Pit (2016)
  • Interview 2016 (2016)
  • Steroids (Crouching Tiger Hidden Gabber Megamix) (2017)