Danuta Szaflarska

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Danuta Szaflarska

Danuta Šaflarska (lenk. Zofia Danuta Szaflarska; 1915 m. vasario 20 d. Kosaržyskose2017 m. vasario 19 m. Varšuva) – lenkų aktorė. Kurį laiką gyveno ir vaidino Vilniuje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Danuta Szaflarska gimė 1915 m. Lenkijoje. Tuo metu bovo populiari H. Senkevičiaus knygelė „Kryžiuočiai“, iš kurios paimtas ir jai duotas lietuviškas Danutės vardas. 1939 m. pabaigė Varšuvos teatro institutą (Państwowy Instytut Sztuki Teatralnej). Vėliau iki 1941 m. vaidino Vilniuje Lenkų teatre (Teatr na Pohulance) J. Basanavičiaus gatvėje. Vėliau išvyko atgal į Lenkiją, dirbo daugelyje teatrų, filmavosi.

2007 m. už vaidmenį filme „Laikas mirti“ (Pora umierać) gavo apdovanojimą už geriausią vaidmenį[1]. Anksčiau gavusi apdovanojimų už geriausią antraplanį vaidmenį (1991 ir 1993 m.), taip pat pripažinta viena geriausių XX amžiaus lenkų kino aktorių.[2]

Filmavosi viename su lietuviška tematika susijusiame filme: rež. T. KonvickioIsos slėnis (filmas)“, pagal Č. Milošo to paties pavadinimo apsakymą.

Susilaukė dviejų dukrų.

Atsiminimai apie Vilnių[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvendama Vilniuje pramoko lietuviškai. Teigiamai atsiliepia apie Vilniaus žydus, kurie buvo vieni didžiausių teatro gerbėjų ir mėgstamiems aktoriams savo parduotuvėse duodavo nuolaidų. Matė, kaip iš N. Vilnios geležinkelio stoties buvo tremiami į Sibirą žmonės.[3] Ji prisiminė, kad Vilniuje, kur ji turėjo net 19 premjerų tuo metu buvo daugiau galimybių vaidinti, nei Varšuvoje.[4] Mokėjo parodijuoti vilnietišką akcentą. Daugiau Vilniuje niekada nebesilankė.

Kurį laiką gyveno Žvėryne.[5]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]