Dahomėjos Respublika

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
République du Dahomey
Dahomėjos Respublika
Prancūzijos Bendrijos dalis iki 1960 m.

1958 – 1975

Flag of Dahomėja

Vėliava

Location of Dahomėja
Location of Dahomėja
Sostinė Porto Novas
Valdymo forma Respublika
Benino Prezidentas
 1960–1963 Hubert Maga
 1972–1975 Mathieu Kérékou
Era Šaltasis karas
 - Autonomija 1958 m., 1958
 - Pakeistas pavadinimas 1975 m.

Dahomėjos Respublika (pranc. République du Dahomey) buvo Afrikos valstybė, 1952–75 m. egzistavusi dabartinio Benino teritorijoje.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Benino istorija.

Nuo XIX a. pabaigos respublikos teritorija buvo valdoma kaip Prancūzijai priklausanti Dahomėjos kolonija. 1958 m. gruodžio 04 d. Dahomėja buvo reorganizuota į savivaldžią respubliką, priklausiusią Prancūzijos Bendrijai. Ši respublika 1960 m. rugpjūčio 1 d. tapo visiškai nepriklausoma.

Nuo pat susikūrimo valstybėje nenusistovėjo stabili politinė padėtis. Šalies politikoje, kaip ir daugumos kitų Afrikos valstybių atveju, vyravo regionalizmas, o atskiros etninės grupės diktavo savo politiką. Todėl svarbiausi respublikos lyderiai atstovavo skirtingus šalies regionus ir varžėsi tarpusavyje. Tarp jų svarbiausi buvo Hubert MagaBorgu istorinio regiono, apjungęs šiaurines Benino grupes, Sourou-Migan Apithy iš Porto Novo atstovavo pietrytinį Beniną, o Justin Ahomadégbé-Tomêtin – vis dar įtakingą Dahomėjos karalystės monarchiją.

Ši etninė nesantaika nulėmė, kad nuo 1963 m., kai buvo nuverstas pirmasis prezidentas Hubert Maga, respublikoje įvyko net 6 kariniai perversmai. Todėl prezidentų kaita buvo labai dažna. Paskutinis perversmas įvyko 1972 m., kurio metu į valdžią atėjo Benino liaudies revoliucinės partijos lyderis majoras Mathieu Kérékou. Jis pradėjo socialistinę politiką, mažino įtampą tarp etninių grupių, įtvirtino stabilumą. 1975 m. jis pakeitė šalies pavadinimą į Benino Liaudies Respubliką.

Prezidentai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iki 1960 m. nepriklausomybės Dahomėjos Respublikos valdytoju buvo René Tirant, kuris titulavosi aukštuoju komisaru (pranc. Haut-commissar). Nuo 1960 m. prezidentų sąrašas buvo: