Dabartinė grynoji vertė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Dabartinė grynoji vertė (ang. NPV, net present value) – pagrindinis ir svarbiausias investicijų vertinimo instrumentas. Specialioje literatūroje ir skaičiavimuose dabartinė grynoji vertė žymima santrumpa NPV. Tai yra skirtumas tarp investicijos dabartinės vertės rinkoje ir jos kaštų.

NPV apskaičiavimas ir NPV taisyklė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skaičiavimuose investicijos kaštai žymimi su minuso ženklu. NPV parodo, kokia vertė yra sukurta (arba gali būti prarasta) investavus. NPV apskaičiuojama diskontuojant visus pinigų srautus atitinkamais periodais atgal ir iš jų atėmus investiciją. Pagal NPV taisyklę investicija yra priimtina, kai NPV teigiama. Nepriimtina, kai neigiama.

Pavyzdys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Investuojama 30000 litų, o visus kitus septynerius metus gaunama 6000 litų grynojo pelno. Ar verta investuoti į šį projektą, kai palūkanų norma (diskonto norma - r) lygi 15 %?

Metai 0 1 2 3 4 5 6 7
Suma -30000 6000 6000 6000 6000 6000 6000 6000

(litų)

Vadinasi, jei remsimės NPV taisykle, investiciją atmesime, nes gavome minusinę vertę. Tai reiškia nuostolius.

Išimtys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minusinė NPV nereiškia, kad investicija nieko neuždirba. Ji yra tiesiog prastesnė už alternatyvas. Neigiamas NPV (-NPV) parodo, kad neverta priimti tokio sprendimo dėl alternatyvaus geresnio, o ne kad tai apskritai prastas sprendimas.