Džersiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Džersiai
Sukūrimo vieta Džersio vėliava Džersis,
Didžiosios Britanijos vėliava Didžioji Britanija
Kilmė Grynasis veisimas

Džersiai – pieninių galvijų veislė išvesta Didžiojoje Britanijoje, Džersio saloje. Džersiai yra viena seniausių ir populiariausių veislių. Grynuoju veisimu Džersių veislės galvijai veisiami jau šešis šimtus metų. Veislė žinoma Anglijoje nuo 1771 m., ji buvo vertinama pieno ir sviesto gamyboje.

Džersių veislės galvijai pasižymi pieniniams galvijams tipingu eksterjeru. Karvės, sveriančios apie 400 kg, produkuoja pieno daugiau, negu kitų veislių tokio pat svorio karvės. Karvių svoris 360–550 kg, bulių 540–820 kg, bet tinkamiausi yra vidutinio svorio galvijai. Nors karvės gana smulkios, jos lengvai veršiuojasi ir gali būti kryžminamos su stambesnių mėsinių veislių buliais. Džersių veislės galvijams būdinga šviesiai rusva spalva, nors spalva gali įvairuoti nuo beveik pilkšvos iki pilkai ar rudai juodos. Danų tyrimo duomenimis, Džersiai linkę mažiau sirgti negu kitų pieninių veislių galvijai.

Į Lietuvą šios veislės galvijai buvo įvežti 1965 m., tačiau išnyko. Pakartotinai įvežti 20052006 m. Lietuvoje buvo 49 Džersių veislės karvės. Vidutiniškai iš Džersių karvės buvo primelžta po 6126 kg 5,98 % riebumo ir 4,08 % baltymingumo pieno.