Džekas Sperou

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Džekas Sperou
Pirmas pasirodymasKaribų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas
Paskutinis pasirodymasKaribų piratai: Salazaro kerštas
VaidinaJohnny Depp
Informacija
LytisVyras
VeiklaPiratų kapitonas
ŠeimaEdvardas Tygas (tėvas) Džekas Tygas (dėdė)

Kapitonas Džekas Sperou (angl. Jack Sparrow) – išgalvotas personažas, pagrindinis „Karibų piratų“ filmų serijos veikėjas. Šį personažą sukūrė scenaristai Ted Elliott ir Terry Rossio, o jį įkūnijo Johnny Depp. Pirmą kartą jis pasirodė 2003 m. filme „Karibų piratai: Juodojo perlo prakeiksmas“. Vėliau jis pasirodė tęsiniuose „Numirėlio skrynia“ (2006 m.), „Pasaulio pakrašty“ (2007 m.), „Ant keistų bangų“ (2011 m.) ir „Salazaro kerštas“ (2017 m.).

Jis gali būti klastingas ir dažniausiai išgyvena naudodamasis gudrumu ir derybomis, o ne jėga, mieliau bėga iš pavojingiausių situacijų ir kovoja tik tada, kai būtina. Sperou pristatomas kaip siekiantis atgauti savo laivą „Juodąjį perlą“ iš maištaujančio pirmojo kapitono padėjėjo Hektoro Barbosos. Vėliau, kovodamas su Ost Indijos bendrove, jis bando išvengti kraujo skolos legendiniam Deiviui Džonsui. Vėlesniuose nuotykiuose jis ieško jaunystės fontano ir Poseidono trišakio.

Apibūdinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pasak scenaristų, Sperou yra gudruolis, kuris savo tikslams pasiekti pasitelkia gudrumą ir apgaulę, o ginčus mėgsta baigti žodžiu, o ne jėga.[1] Džekas kalba nerišliai ir gestikuliuoja rankomis. Jis taiko nesmurtinių derybų ir priešų nukreipimo vienas prieš kitą strategijas.[2] Jis dažnai naudoja sudėtingą žodžių žaismą ir žodyną,[2][3] kad suklaidintų savo priešus.

Sperou primygtinai reikalauja, kad į jį būtų kreipiamasi kaip į „kapitoną“,[3] ir dažnai atsisveikina: „Šią dieną visada prisiminsite kaip dieną, kai beveik pagavote kapitoną Džeką Sperou!“.[3][2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pirates Dead Man's Chest: Depp's Iconic Role“. Emanuel Levy. 2006. Suarchyvuotas originalas 2007-09-27. Nuoroda tikrinta 2007-05-31.
  2. 2,0 2,1 2,2 Gore Verbinski (director) (2006). Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (Film). Walt Disney Pictures.
  3. 3,0 3,1 3,2 Gore Verbinski (director) (2003). Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (Film). Walt Disney Pictures.