Colin McRae Rally ir Dirt (serija)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Serijos logotipas
Serijos logotipas

Colin McRae Rally ir Dirt – ralio lenktynių žanro kompiuterinių žaidimų serija, kuriama kompanijos „Codemasters“ ir leidžiama „Electronic Arts“.

Pradėta leisti 1998 m.[1] Ši serija pasižymėjo komercine sėkme. Kritikų ir žaidėjų pripažįstama kaip viena geriausių ralio žanro žaidimų kategorijoje, gebanti puikiai perteikti ralio lenktynių simuliaciją. Ši serija pavadinta Pasaulio ralio čempionato lenktynininko Colin McRae vardu, kuris daug padėjo kuriant žaidimą techniniais klausimais. Po lenktynininko mirties 2007-aisiais, „Codemasters“ dar naudojo jo vardą „Dirt 2“, pasirodžiusiame 2009 metais, tačiau atsisakė leidžiant „Dirt 3“. 2013 m. jo vardu dar išleistas „Colin McRae Rally“, tik mobilioji jos versija.

Žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Colin McRae Rally (1998)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmoji „Colin McRae Rally“ dalis buvo išleista 1998 m. sausį Playstation ir Microsoft Windows platformoms Jungtinėje Karalystėje. Žaidime galima rinktis iš daugybės automobilių ir ralio lenktynininkų, dalyvavusių 1998 metų Pasaulio ralio čempionato sezone. Colin'o McRae'aus vairuotas Subaru Impreza puikuojasi ant žaidimo viršelio.

Colin McRae Rally 2.0 (2000)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae Rally 2.0.

Tai antroji dalis, kurioje tenka galimybė dalyvauti rungtyse, leidžiančiose atrakinti automobilius ir įvairias ralio rungtis iš 2000 metų Pasaulio ralio čempionato. Galima žaisti pagal tris skirtingus sudėtingumo lygius – pradedančiojo, pažengusio ir patyrusio. Tarp naujovių atsiranda arkados režimas, kuris leidžia žaisti vienas prieš vieną su AI (liet. dirbtinio intelekto) suprogramuotu varžovu. Žaidėjo sąsają ir meniu kūrėjai padarė minimalistišką, laikydamiesi tokios tradicijos iki pat „Dirt 2“, išleisto 2009 m. Po išleidimo Jungtinėje Karalystėje[2] žaidimas tapo bestseleriu, o paskui šitas pasiekimas pakartotas tų pačių metų gale.[3]IGN“ žaidimą įvertino 9.4/10.

Colin McRae Rally (2001)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą kartą šios serijos vardas atsiduria delninių konsolių ekranuose, išleidus Game Boy Color skirtą versiją, kaip ekskliuzyvą Europoje 2001 metais. Šią dalį kūrė „Spellbound Entertainment“ studija ir išleido „THQ“. Priešingai nei ankstesnėse dalyse, žaidimas pateikiamas iš dvimatės perspektyvos.

Colin McRae Rally 3 (2002)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae Rally 3.

Pirmasis serijos žaidimas, išleistas Xbox konsolei, taip pat ir PlayStation 2. Taip pat buvo anonsuota apie GameCube skirtą versiją, bet vėliau atšaukta. Žaidime galima rinktis iš daugybės automobilių, kurie pasirodė 2002 m. Pasaulio ralio čempionate. Dar viena naujovė – automatinio išsaugojimo sistema. „IGN“ skyrė 91-ą vietą tarp geriausių PlayStation 2 žaidimų, girdami žaidimo naujoves ir techninius patobulėjimus.

Colin McRae Rally 04 (2003)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae Rally 04.

Ketvirtoji „Colin McRae Rally“ serijos dalis, kuri priešingai, nei pirmtakai, neturėjo gautos licencijos iš Pasaulio ralio čempionato komandos, todėl naudojami automobilių lipdukai yra fiktyvūs arba paimti iš visai kitų čempionatų.

Colin McRae Rally 2005 (2004)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae Rally 2005.

Ši dalis išleista PlayStation 2, Xbox, Microsoft Windows ir PlayStation Portable platformoms. Per devynias valstybes žaidime tenka varžytis daugiau kaip 70 etapuose. Galima rinktis iš 30 automobilių. Taip pat patobulintos grafikos ir patiriamos žalos sistema, dėl kurios gali atsirasti įbrėžimų ant automobilio. Naujasis karjeros režimas leis žaidėjui savo kelią pradėti nuo žemumų su savo klubu, taip kopiant į pripažinimo viršukalnę, kur finale reikės susirungti su žaidime pasirodžiusiu pačiu Colin McRae. O Čempionato režime reikia varžytis užimant paties Colin'o vaidmenį ir dalyvauti šešiose ralio rungtyse pasirinkus bet kurį keturiais ratais varomą automobilį.

Colin McRae: Dirt (2007)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae: Dirt.

2007 m. išleista naujoji Colin McRae žaidimų serijos dalis, šįkart pakeitusi pavadinimą į „Dirt“, nors formaliai dar naudojanti ralio čempiono vardą. Žaidimas išleistas Europoje „Colin McRae: Dirt“ vardu, o JAV kaip „Dirt: Colin McRae Off-Road“ konsolei Xbox 360 ir asmeniniams kompiuteriams Microsoft Windows platformoje. Vėliau išleista ir PlayStation 3 skirta versija.

Colin McRae: Dirt 2 (2009)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Colin McRae: Dirt 2.

Po pirmojo „Dirt“ sekė antroji dalis, kuri iš esmės yra tos pačios serijos dalis, nors naudojanti Colin McRae vardą jau beveik paskutinį kartą. Žaidimas išleistas PlayStation 3, PlayStation Portable, Wii, Xbox 360, Nintendo DS ir Microsoft Windows. Žaidimas veikia ant patobulintos ankstesnėje dalyje naudoto varikliuko EGO versijos, be to praplėstas kelių žaidėjų režimas. Ši dalis buvo dedikuojama 2007-aisiais žuvusio Colin McRae atminimui per įvairias vaizdines ištraukas ir žaidimo specialų čempionatą.

Dirt 3 (2011)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt 3.

Trečioji „Dirt“ žaidimų serijos dalis, išleista 2011 m. gegužės 24 d ir prieinama Microsoft Windows, PlayStation 3 bei Xbox 360 platformoms. Šios dalies pavadinime nebenaudojamas velionio ralio lenktynininko Colin McRae vardas. Žaidime patobulinti kai kurie žaidimo aspektai, pridėtos naujos trasos, automobiliai, lenktynių tipai bei režimai. Kartu leidžiama naudotis ir laiko atsukimo funkcija, o labiau patyrusiems – žaisti hardcore režime.

Dirt: Showdown (2012)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt: Showdown.

Colin McRae Rally (2013)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dirt Rally (2015)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt Rally.

Dirt 4 (2017)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt 4.

Dirt Rally 2.0 (2019)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt Rally 2.0.

Dirt 5 (2020)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirt 5.

2020 m. lapkritį žaidimas išleistas Microsoft Windows, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One ir Xbox Series X, o 2021 m. kovą Google Stadia.[4]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mandel, Bob (31 May 2000). „Colin McRae Rally PC review“. The Adrenaline Vault. NewWorld. Suarchyvuotas originalas 2010-05-15.
  2. „UK PlayStation Sales Chart“ – Oficialus UK PlayStation žurnalas, nr. 57 (2000-04)
  3. „UK PlayStation Sales Chart“ – Oficialus UK PlayStation žurnalas, nr. 62 (2000-09)
  4. Barbosa, Alessandro; Watts, Steve (2020-05-07). "Dirt 5 Announced For Xbox Series X, PS5, And More". GameSpot.