Citrinmedinis ūsuotis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Anoplophora chinensis
Citrinmedinis ūsuotis (Anoplophora chinensis)
Citrinmedinis ūsuotis (Anoplophora chinensis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Būrys: Vabalai
( Coleoptera)
Antšeimis: Lapgraužiniai
( Chrysomeloidea)
Šeima: Ūsuočiai
( Cerambycidae)
Pošeimis: Lamiinae
( Lamiinae)
Triba: Monochamini
( Monochamini)
Gentis: Anoplophora
( Anoplophora)
Rūšis: Citrinmedinis ūsuotis
( Anoplophora chinensis)
Binomas
Anoplophora chinensis
Forster, 1771

Citrinmedinis ūsuotis (lot. Anoplophora chinensis) – ūsuočių (Cerambycidae) šeimos vabalas. Pavojingas miškų ir ūkių kenkėjas, sparčiai plintanti invazinė rūšis.

Morfologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Imago[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

21 – 37 mm ilgio. Juodais, blizgančiais antsparniais, ant kurių yra po 10–12 baltų dėmių. Pas pateles, gale, iš už antsparnių, kyšo pilvo galelis, tačiau patinų antsparniai paslėpia jį visą. Antenos ilgos, iš 11 narelių, juodos, prie narelių sudūrimų šviesios. Patinų antenos būna maždaug dukart ilgesnės už visą kūną, patelių antenos apie 1,5 karto.

Lerva[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Balsvos, kreminės spalvos. Bekojės. Tik išsiritusi iš kiaušinėlio būna apie 5 mm ilgio. Užauga iki 60 mm ilgio ir 10 mm storio.

Biologija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vystymosi ciklas trunka nuo vienerių iki dvejų metų. Suaugėliai Kinijoje pasirodo nuo balandžio mėnesio (Italijoje nuo birželio) ir būna iki rugpjūčio. Didžiausias vabalų antplūdis ten būna gegužėsliepos mėnesiais. Tik išsiritę iš lėliukės vabalai apgraužia medžių lapus, pumpurus ar žievę.

Patelė po žieve padeda apie 200 kiaušinėlių. Išsiritusios lervutės pradžioje graužia minkštą žievės apačią, vėliau daro takus gilyn į medieną. Tokiame take paskui virsta lėliuke.

Pirminiai citrinmedinio ūsuočio augalai yra įvairūs citrinmedžiai (citrus), tuopos (Populus), gluosniai (Salix), ponciras (Poncirus trifoliata), žemoji (rojaus) obelis (Malus pumila) ir asiūklinė kazuarina (Casuarina equisetifolia). Tačiau puola ir platų diapazoną medžių ir krūmų iš 26 skirtingų šeimų, pavyzdžiui, kriaušes (Pyrus), ąžuolus (Quercus), alksnius (Alnus), beržus (Betula) ir kt.

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paplitęs rytų Azijoje. Tėvynė yra Kinija ir Korėja. Su eksportuojamais dekoratyviniais augalais sparčiai plinta visoje planetoje:

1999 m. buvo pastebėtas JAV,

2001 m. atvežtas į Italiją, kurioje išplito ir gyvena.

2008 m. balandžio mėnesį su dekoratyviniais augalais (plaštakiniu klevu (Acer palmatum)), iš Japonijos vežamais į Japonišką sodą (Klaipėdos raj.), citrinmedinis ūsuotis netyčia buvo atvežtas ir į Lietuvą. Ūsuotis buvo pastebėtas tų pačių metų spalio mėnesį. Siekiant apsisaugoti nuo jo išplitimo Lietuvoje, plaštakinis klevas ir kiti potencialūs citrinmedinio ūsuočio gyvenami augalai buvo sunaikinti (iš viso 68 augalai).[1]


Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Nuorodos:[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuotraukos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „"EPPO reporting service - First record of Anoplophora chinensis in Lithuania"“ (PDF). Suarchyvuotas originalas (PDF) 2010-08-27. Nuoroda tikrinta 2009-04-10.