Chridolis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Chridolis (gruz. ხრიდოლი, chridoli) – gruzinų kovos menas, apimantis smūgių ir metimų technikas, tradicinių geležtinių ginklų valdymą.

Iki XX a. pradžios kiekviename Gruzijoje regione buvo specialios vietos, kuriose vykdavo kovos menų varžybos. Jos būdavo organizuojamos kaip kariniai manevrai, kuriuose dalyvaudavo tūkstančiai žmonių, besikovusių mediniais kardais ir kitais mediniais ginklais pagal specialias Saldasti taisykles. Karių tradicijos ir varžybų taisyklės buvo labai įvairios, priskaičiuojama daugiau kaip 30 imtynių ir kirstynių stilių.
Ši sena kovos menų tradicija padėjo nedidelei Gruzijai išlikti šimtus metų. Gruzinų samdiniai, eiliniai kareiviai ir vadai, veikė daugelyje šalių - Egipte, Irake, Irane, Afganistane, indijoje, Turkijoje.

XX a. gruziniškos imtynės ir kiti kovos menai turėjo įtakos besiformuojančiam sambo, tačiau patys ėmė nykti. Jie ėmė atgimti XX a. 9-tą dešimtmetį, juos atkuriant buvo remiamasi tiek folkloriniais šaltiniais, tiek atkūrėjų asmenine patirtimi.
1989 m. prie Rustavelio vardo draugijos buvo įkurtas gruziniškų kovos menų skyrius. 1990 m. buvo sukurta Gruziniškų kovos menų federacija, kurios pirmas prezidentas buvo Levanas Kikaleišvilis. Prie Federacijos prisijungė daug iki tol jau egzistavusių ir naujų klubų (2008 m. jų buvo apie 20).

1999 m. Federacijos nutarimu keturi tradiciniai stiliai buvo sujungti, bendras pavadinimas - chridolis. Nuo tada chridolio varžybos vyksta kaip trikovės:

  • pirmas raundas - gruziniškos imtynės,
  • antras raundas - chevsurų fechtavimas,
  • trečias raundas - gruzinų „boksas“.

Planuojama pridėti ketvirtą raundą - šaudymą iš lanko.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Video