Čarlio Vilsono karas (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Charlie Wilson's War)
Čarlio Vilsono karas

PavadinimasCharlie Wilson's War
Kilmės šalisJAV
RežisieriusMike Nichols
Prodiuseris (-iai)Tom Hanks
Scenaristas (-ai)George Crile (knyga)
Aaron Sorkin
VaidinaTom Hanks
Julia Roberts
Amy Adams
Philip Seymour Hoffman
Metai2007
ŽanrasBiografinė drama
Trukmė102 min.
Kalbaanglų, arabų, rusų, dari
PlatintojasUniversal Pictures
Biudžetas75 mln. JAV dol.
Pajamos119,5 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Čarlio Vilsono karas – 2007 m. JAV biografinė drama, sukurta pagal to paties pavadinimo George Crile knygą. Filme pasakojama tikra istorija, kaip karo Afganistane metu, kongreso narys nuo Teksaso, Čarlis Vilsonas, organizavo slaptos CŽV ginklų tiekimo operacijos finansavimą (operacija „Ciklonas“).

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kongreso narys Čarlis Vilsonas, viskio ir gražių padėjėjų mėgėjas, gyvena nerūpestingo lobisto gyvenamą. Vienintelė jo problema − išvengti prokuratūros, dėl viešo kokaino vartojimo. Tuo metu TSRS įveda savo armiją į Afganistaną. Sena Vilsono pažįstama politikė, gražuolė Džoana Hering, priverčia jį nuvykti į Pakistaną, susitikti su šalies prezidentu, bei aplankyti pabėgėlių stovyklas. Sukrėstas pamatytų vaizdų, Vilsonas nusprendžia padaryti viską, kas padėtų afganų pasipriešinimui. Ypač jį domina galimybės kovoti su rusų malūnsparniais Mi-24, kurie sėjo mirtį Afganistane.

Grįžęs į Vašingtoną, Vilsonas susitinka su CŽV karininku G. Avrakotu ir jo grupe. Kartu jie sukuria finansavimo ir ginklų tiekimo Afganistano kovotojams schemą (operacija „Ciklonas“). Per kelerius metus finansavimo mastai nuo 5 mln. dolerių išauga iki 500 mln. Už šiuos pinigus perkami šiuolaikiniai ginklai, tarp jų ir raketos FIM-92 Stinger, kuriais galima numušti Mi-24.

Filmas baigiasi pesimistine gaida: po TSRS armijos išvedimo iš Afganistano, Kongresas nutraukia Afganistano programos finansavimą.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo rodymas Rusijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2008 m. vasario pradžioje tapo aišku, kad Rusijoje šis filmas nebus rodomas. BBC duomenimis, filmo teises nupirko Universal „Pictures International (UPI) Russia“. Kaip žurnalistams paaiškino UPI platinimo skyriaus vadovė Vlada Jefimova, filmas buvo išimtas dėl „filmo kryptingumo“, kur TSRS parodyta ne iš pačios geriausios pusės[2].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Charlie Wilson's War (2007)“. Box Office Mojo. Nuoroda tikrinta 2010-12-19.
  2. Фильм "Катынь" в России покажут не всем. BBC Russian. 2008-03-18.