COROT-7b

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Corot-7b paviršius ir jo žvaigždė COROT-7 dailininko vaizduote.

COROT-7b yra egzoplaneta, skriejanti apie COROT-7 žvaigždę. COROT-7b skersmuo 1,7 karto didesnis už Žemės skersmenį. Planetos masė – maždaug 4,8 Žemės masės, tūris 4,9 karto didesnis, o tai reiškia, kad planetos tankis yra panašus kaip mūsiškės Žemės. Manoma, kad planetos cheminė sudėtis panaši kaip Žemės. Gali būti, kad COROT-7b turi mažiau geležies ir daugiau vandens.

COROT-7b skrieja labai arti prie savo žvaigždės – net 23 kartus arčiau nei Merkurijus skrieja apie Saulę. Ši egzoplaneta apskrieja COROT-7 žvaigždę per 20 valandų, 29 minutes ir 9,7 sekundes. COROT-7 skrieja už 490 šviesmečių nuo Žemės.

Atradimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

COROT-7b planeta buvo atrasta stebint žvaigždės COROT-7, apie kurią skrieja, spindesio susilpnėjimą planetos tranzito metu. Planetos atradimas buvo paskelbtas 2009 m. vasario 3 d.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Planetos paviršiuje tvyro didžiulis karštis - nuo 1800 iki 2600 °C. Dėl aukštos temperatūros planetos paviršius gali būti padengtas lava. Planetos cheminė sudėtis ir tankis dar tikslinami, tačiau tai yra Žemės tipo planeta. Manoma, kad net 40 procentų masės gali sudaryti vanduo (ledo ar garų formos). CoRoT-7b planetos metai – truputį daugiau nei 20 valandų. Tai trumpiausi žinomi metai.

Galima atmosfera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kadangi planetos paviršiuje labai aukšta temperatūra, gali būti, kad dalis uolienų išsilydė, išgaravo ir sukūrė labai tankią atmosferą, daugiausia sudarytą iš natrio, molekulinio ir atominio deguonies, silicio monoksido. Atmosferoje yra kalio ir kitų cheminių elementų. Gali būti, kad dieninėje planetos pusėje lyja magnio, aliuminio, kalcio ir geležies dalelėmis.