CNOT vartai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
   Buvo pasiūlyta šį straipsnį ar skyrių, kaip parašytą vadovėlio stiliumi, perkelti į Vikiknygas.
Taip pat galite šį straipsnį pritaikyti Vikipedijai - perrašyti enciklopediniu stiliumi.
CNOT vartai yra analogiški klasikiniams XOR vartams

CNOT vartai (angl. C-NOT gate) – tai kvantiniai vartai, naudojami kvantiniame kompiuteryje. CNOT vartams analogiškas yra XOR loginis elementas.

Nuo visu funkcijų, kur prasmę turi tik f(x)=x ir f(x)=1
Viršutinis (pirmas) kubitas apsiverčia tik kai apatinis (antras) kubitas yra 1
C-NOT tai XOR vartai
CNOT su ir be Hadamardo vartų

Pirmas kubitas, pereidamas per CNOT vartus, nepasikeičia x=x, kur x gali būti 0 arba 1, bet mes žymėsime nulį vienetu, o vienetą - minus vienetu (0=1; 1=-1), to reikės kito per CNOT vartus pereinančio kubito aprašymui. Taigi kitas kubitas, pereidamas per CNOT vartus, bus yx. Jeigu skaičiuoti ne su 1 ir -1, o su 0 ir 1, tai reikia remtis sudėtimi pagal modulį 2. Modulis 2 reiškia, kad jeigu sveikųjų skaičių sudėtis lygi 2, tai atsakymas bus nulis (įprastai modulis 2 žymimas + apskritime):

;
;
.

Tai reiškia, kad pirmą ir antrą kubitą sudedame moduliu 2 ir, tokiu būdu, tai yra antro kubito išeinamasis atsakymas.

Kas bus jeigu pro CNOT vartus praleisime kubitus, esančius ne bazinėje būsenoje |0> arba |1>, o kubitus, esančius superpozicijos būsenoje arba ? Įprastai antras (apatinis) kubitas (arba bitas) apsiverčia, jeigu pirmas kubitas yra 1. Ir neapsiverčia, jei pirmas kubitas yra 0. Tarkim superpozicijoje pirmas kubitas yra , o antras , tada jie abu užrašomi taip:

.

Antras kubitas apsiverčia visose superpozicijos būsenose, jei pirmas kubitas yra 1:

.

Kadangi kubitai, pereidami CNOT vartus, buvo superpozicijos būsenoje, tai faktiškai pirmas kubitas pasidarė toks koks buvo antras, ir tokį jį išmatuosime abu kubitus, praleidę pro Hadamardo vartus:

.

Tokiu būdu faktiškai yra atvirkščiai, jei prieš ir po CNOT vartų bus Hadamardo vartai. Pirmas kubitas "apsivers" (iš nulio pereis į vienetą arba iš vieneto į nulį) tik tada, kai antras kubitas bus 1. Štai įrodymai, kad tikrai taip:

.

.

.



.

.

.


.
.
.

Kaip matome visada apsiverčia pirmas kubitas jei antras yra 1, o antras kubitas niekada nesikeičia. CNOT vartai naudojami Doičo algoritme.


Kvantiniai vartai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]