C. Bechstein

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
C. Bechstein Pianofortefabrik AG
Įkurta1853 m.
Centrinė būstinėBerlynas, Vokietija
Produkcijaakustiniai pianinai
Tinklalapiswww.bechstein.com

C. Bechsteinvokiečių akustinių pianinų gamintojas.

„C. Bechstein“ (tariama: Bechštein) yra vienas žinomiausių vokiečių tradicinių akustinių pianinų gamintojų. Gamina „C. Bechstein“ ir „Bechstein“ prekės ženklų pianinus. Įmonei priklauso „W.Hoffmann“ ir „Zimmermann.“ pianinų prekės ženklai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įmonės įkūrėjas Karlas Bechšteinas (1826−1900) gimė Gotos mieste Tiuringijoje. Jis dirbo Erfurte su uošviu, pianinų gamintoju Johanu Gleicu. Tarp 1844 ir 1852 m. jis daug keliavo, dirbo ir tobulinosi pianinų gamyboje Dresdene, Berlyne ir Paryžiuje. 1853 m. apsistojo Berlyne, kur per 9 mėnesius pagamino savo pirmuosius du pianinus. Jam tuo metu buvo dvidešimt septyneri metai. Jis buvo girdėjęs, kad Ferencas Listas dažnai sugadindavo stygas savo grojimu dėl nepakankamo pianinų konstrukcijos tvirtumo, todėl iškėlė sau tikslą pagaminti koncertinį fortepijoną, kuris atlaikytų ypač virtuozišką ir energingą grojimą. Pianistas Hansas fon Biulovas su didele sėkme tai įrodė atlikdamas F. Listo „Sonatą h-moll“ su K. Bechšteino fortepijonu. 1862 m. K. Bechšteinas apdovanotas sidabro medaliu Londono Pramonės ir Meno mugėje. 1867 m. Paryžiaus pasaulinėje parodoje jis sulaukė dar didesnė sėkmės ir užsitikrino vieno iš pirmaujančių pianinų meistrų Europoje vardą. Apie jo pianinus teigiamai atsiliepė F. Listas, R. Vagneris ir J. Bramsas. Užsakymai ateidavo iš Anglijos, Rusijos, Kanados ir Australijos. Sekančios kartos pianistai J. Hofmanas ir A. Šnabelis atsiliepė labai palankiai apie K. Bechšteino pianinus.

Po K. Bechšteino mirties 1900 m. jo verslą perėmė sūnūs Edvinas, Karlas ir Johanas. 1901 m. atidarytas įmonės filialas Londone, pianinais prekiauta visame pasaulyje, o gamyba pasiekė 5000 vienetų per metus. Pasauliniai karai ir Didžioji depresija stipriai paveikė įmonės veiklą. Antrojo pasaulinio karo metu jų gamykla buvo beveik visiškai sugriauta. Be to, įmonės vardui pakenkė 1933 m. pristatytas nenusisekęs eksperimentinis pianinas, pramintas „neo-Bechšteinu“. 1951 m. įmonė atnaujino gamybą ir ją 1963 m. įsigijo amerikiečių „Baldwin“ pianinų kompanija. 1986 m. įmonė buvo parduota žinomam vokiečių pianinų meistrui Karlui Šulcei ir su nauja vadyba vėl pradėjo sėkmingai gaminti ir prekiauti pianinais. Po išsiplėtimo ir įsigijimų 1991 ir 1992 m. įmonė įgijo teisę gaminti pigesnės klasės „Zimmermann.“, „W.Hoffmann“ ir „Euterpe“ prekės ženklų pianinus. 1998 m. „C. Bechstein“ grupės akcijomis pradėta prekiauti viešai. Grupė įsigijo pianinų gamintoją Zeifhenersdorfe. 2006 m. įsigijo pianinų gamyklą Hradec Kralovėje Čekijoje.

Gaminių galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]