Bumerangas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tradicinės formos bumerangas

Bumerangas – lenktas, dažniausiai medinis, svaidomasis ginklas. Bumerangų yra dvi grupės – grįžtantieji bumerangai ir negrįžtantieji bumerangai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Panašūs į bumerangus ginklai buvo naudojami įvairiose kultūrose. Tyrinėtojai Europoje yra radę senovinius svaidomus kirvius, kurie būdavo svaidomi kaip bumerangai. Egipte išskirtinai faraonai naudojo specialias lazdas medžioti paukščiams.

Paprastai bumerango gimtine laiko Australiją, nes Australijos aborigenai tūkstančius metų iki šiol medžioja bumerangais. Senovėje bumerango tipo ginklus naudojo ir kituose kraštuose. Bumerango pavadinimas kilo nuo vienos iš Australijos genčių, gyvenusių į pietus nuo Sidnėjaus.

Negrįžtantieji bumerangai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nemaža dalis Australijos aborigenų naudotų bumerangų buvo negrįžtantys:

  • Svaidomi, bet negrįžtantys. Tokie buvo nemaža dalis kovinių ir medžioklinių bumerangų, kurie būdavo naudojami nesitikint, kad parskris. Svaidomieji koviniai ir medžiokliniai (stambesniems gyvūnams – kengūroms, emu) medžioti) bumerangai turi būti pakankamai sunkūs, kad pataikę darytų rimtą žalą.
  • Nesvaidomi. Tokie bumerangai – tiesiog tam tikros formos lazdos, naudotos kirstynėse.

Grįžtantieji bumerangai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Teisingai sviestas grįžtantysis bumerangas kilpos pavidalo trajektorija skrenda oru tam tikrą atstumą, sukasi ir parskrieja atgal. Pataikęs į ką nors bumerangas nebegrįžta, kadangi praranda greitį, sutrinka jo taisyklingas skrydis.

Manoma, kad grįžtantieji bumerangai naudoti paukščių medžioklėje.

Šiuolaikiniai sportiniai bumerangai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sportiniai bumerangai

Šiandien bumerangai dažnai naudojami sportui ir pramogai. Šiuolaikiniai bumerangai yra įvairių formų ir spalvų. Dauguma sportinių bumerangų sveria šiek tiek mažiau nei 100 gramų. Tam tikros sportinės rūšies, kur svarbiausia nuskriejimo nuotolis, bumerangai sveria apie 25 ar mažiau gramų.

Bumerango judėjimo fizika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bumerango skrydžio trajektorija

Bumerangas sugrįžta, nes jį veikiančios oro pasipriešinimo jėgos yra nevienodos dėl bumerango sukimosi. Bumerango dalis, besisukanti ta pačia kryptimi, kaip ir jo masės centro judėjimo kryptis juda kiek greičiau, nei ta dalis, kuri sukasi priešinga kryptimi. Šis veikiančių jėgų skirtumas verčia bumerangą judėti apskritimu ir sugrįžti pas jį metusįjį. Bumerango skriejimui nėra būtinos gravitacijos jėgos, pakanka tik oro terpės. Tai 2008 metų kovo mėnesį buvo patvirtinta eksperimentu Tarptautinėje kosminėje stotyje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]