Bronislavas Taraškevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Bronislavas Taraškevičius
blrs. Браніслаў Адамавіч Тарашкевіч
Gimė 1892 m. sausio 20 d.
Mačiuliškės, dab. Vilniaus rajonas
Mirė 1938 m. lapkričio 29 d. (46 metai)
Minskas
Alma mater Petrogrado universitetas
Žinomas (-a) už pirmosios gudų gramatikos autorius
taraškevicos kalba
Vikiteka Bronislavas Taraškevičius

Bronislavas Taraškevičius (blrs. Браніслаў Адамавіч Тарашкевіч; g. 1892 m. sausio 20 d. Mačiuliškėse, dab. Vilniaus raj. – m. 1938 m. lapkričio 29 d. Minske) – baltarusių kalbininkas, pedagogas, visuomenės ir politinis veikėjas.

B. Taraškevičius buvo politinis kalinys, tapo stalininių represijų per Didįjį valymą auka. Garsėjo kaip baltarusių kalbos normintojas (taraškevicos kalba), pirmųjų gramatikos vadovėlių šia kalba autorius.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš valstiečių. Baigęs Lavoriškių mokyklą, mokėsi Vilniaus gimnazijoje, kurią baigė sidabro medaliu 1911 m. Studijavo Petrogrado universiteto istorijos filologijos fakultete, kurį baigęs 1916 m. liko dirbti rusų kalbos ir literatūros katedroje. Nuo 1918 m. B. Taraškevičius dirbo Minsko pedagoginiame institute, dėstė baltarusių ir graikų kalbas.

1920 m. buvo paskirtas Vidurinės Lietuvos švietimo departamento Baltarusių filialo atsakingu darbuotoju, 1922 m. – išrinktas Lenkijos Seimo ambasadoriaus pavaduotoju ir Lenkijos baltarusių klubo pirmininku.

19211923 m. buvo Vilniaus baltarusių gimnazijos direktorius.

Nuo 1926 m. buvo pogrindinės Vakarų Baltarusijos komunistų partijos narys. 1927 m. už šią veiklą Lenkijos valdžios areštuotas ir nuteistas 12 metų kalėti. 1930 m. buvo anksčiau laiko paleistas, bet 1932 m. už marksistines pažiūras vėl buvo suimtas. 1933 m. TSRS valdžia iškeitė jį į Lenkijos politinį kalinį, kalėjusį Rusijos kalėjime, ir paliko dirbti Maskvoje. 1937 m. vėl buvo suimtas ir nuteistas mirties bausme, o 1938 m. lapkričio 29 d. buvo sušaudytas. Palaidotas Minske. 1957 m. buvo reabilituotas.

Akademinė veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gramatikos vadovėlis

B. Taraškevičius parašė pirmąją baltarusių kalbos gramatiką (1918). 1929 m. Vilniuje buvo išleista jo „Baltarusių kalbos gramatika mokykloms“ („Беларуская граматыка для школ“). Ši knyga pakartotinai buvo išleista ne tik Vilniuje, bet ir daugelį kartų Minske.

B. Taraškevičius išvertė į baltarusių kalbą Adomo Mickevičiaus poemą „Ponas Tadas“ bei HomeroIliadą“.

Atminimo įamžinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1979 m. prie namo Vilniuje, Vilniaus g. 37, kur gyveno B. Taraškevičius, buvo atidengta memorialinė lenta. 1994 m. toje pačioje vietoje buvo atidengta kita, pilko granito memorialinė lenta su bareljefu. Joje lietuvių ir baltarusių kalbomis rašoma, kad šiame name 19231928 m. gyveno pirmosios dabartinės gudų gramatikos autorius, šimtatūkstantinės valstiečių-darbininkų Hramados lyderis Branislavas Taraškevičius.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]